Schimbările climatice ameninţă viaţa: „Verile ar putea deveni prea fierbinţi pentru oameni”

Milioane de persoane din întreaga lume ar putea fi expuse la niveluri periculoase de stres termic, o condiție periculoasă care poate determina cedarea treptată a organelor interne şi, în final, moartea.

17 iul. 2020, 08:16

Mulții dintre locuitorii țărilor în curs de dezvoltare efectueay[ munci care îi expun unor potențiale pericole de moarte. Acestea includ activităţi în aer liber, fie că e vorba de ferme sau șantiere sau în interiorul fabricilor și spitalelor. Încălzirea globală va crește însă șansele condițiilor ca „verile să fie prea calde pentru ca oamenii să lucreze”, se arată într-un material BBC.

Un sistem cunoscut sub denumirea de Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) măsoară nu numai căldura, ci și umiditatea și alți factori, pentru a oferi o descriere mai realistă a condițiilor climatice. El era folosit în anii ’50 de armata americană, pentru a-i proteja pe soldați în faţa condiţiilor extreme de temperatură. Când WBGT atinge 29 de grade Celsius, de exemplu, recomandarea este să se suspende munca pentru oricine nu este aclimatizat. Şi totuşi acest lucru nu se întâmplă, iar BBC dă un exemplu elcovent, de la Ng Teng Fong General Hospital, din Singapore. Iar dacă acest lucru e consemnat într-o economie super-dezvoltată, e de la sine înţeles ce se întâmplă în alte state. De asemenea, dacă WBGT ajunge la 32 de grade riscul devine extrem.

De asemenea, nimeni n-ar trebui să mai lucreye afară dacă indicele ajunge la 33, deşi în multe fabrici s-au inregistrat valori halucinante, de 41,7, iar lucrul nu a fost oprit. „Dacă acest lucru se întâmplă zi de zi, afară, oamenii se deshidratează, capătă probleme cardiovasculare, pietre la rinichi, şi se epuizează la căldură„, spune profesorul Vidhya Venugopal, de la Sri Ramachandra University.

Citeşte şi RECORD de temperatură în Siberia. 38 de grade Celsius lângă cercul polar

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, este probabil ca și umiditatea să fie mai intensă, ceea ce înseamnă că mai multe persoane vor fi expuse la mai multe zile cu această combinație periculoasă dintre căldură și umiditate. Prof. Richard Betts a executat modele computerizate care sugerează că numărul de zile cu un WBGT peste 32C va creşte în funcție de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Milioane de oameni vor fi supuşi acestor riscuri, spune el. „Noi, oamenii, am evoluat şi ne-am obişnuit să trăim într-o anumită gamă de temperaturi, așa că este clar că, dacă vom continua să facem ca temperaturile să crească la nivel mondial, mai devreme sau mai târziu, cele mai calde părți ale lumii ar putea începe să aibă condiții insuportabile pentru corpul uman”, adaugă acesta.

Un alt studiu, publicat la începutul acestui an, a avertizat că stresul termic ar putea afecta până în 2100 de patru ori mai mulţi oameni decât în prezent.

Evoluţia temperaturii din epoca pre-industrială, până în prezent: