ŞCOLI ÎNCHISE din cauza fenomenelor extreme. Unii elevi ar putea avea minivacanţă prelungită de Sf. Andrei-1 Decembrie

Meteorologii au emis o atenţionare Cod galben valabilă din noaptea de marţi spre miercuri şi până miercuri seară, potrivit căreia în regiunile sudice şi sud-estice ale ţării vor fi intensificări ale vântului, ninsori viscolite şi depuneri de zăpadă şi gheaţă. De miercuri seară până vineri dimineaţă, vremea va fi deosebit de rece în toată ţara, iar în sud-est vântul va continua să aibă intensificări, spulberând zăpada. În aceste condiţii, Inspectoratele şcolare din unele judeţe ar putea decide închiderea şcolilor.

27 nov. 2018, 15:27

SCOLI INCHISE UPDATE: Nu se fac cursuri la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”, deoarece există scurgeri de apă din conductele care alimentează centrala termică, şi la şcoala din localitatea Chiscani, unde s-a constatat o defecţiune la alimentarea cu energie electrică a centralei, în ambele situaţii lucrându-se la remedierea avariilor.

În cazul Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”, Consiliul de Administraţie al unităţii de învâţământ a hotărât suspendarea cursurilor în zilele de 28 şi 29 noiembrie, iar în ceea ce priveşte situaţia de la şcoala din Chiscani, cursurile vor fi suspendate doar miercuri.

„La Bălcescu, şcoala este veche, are 150 de ani, iar ţevile sunt vechi şi ele. Din câte am înţeles, s-a spart o ţeavă care este mai greu de înlocuit, pentru că se află pe sub şcoală. Au săpat luni şi marţi, pentru a găsi fisura în ţeavă. A fost găsită ţeava spartă, iar ea va fi înlocuită. Firma care lucrează aici s-a angajat ca până la 1 decembrie să finalizeze lucrarea. Mai avem o problemă la Chiscani, unde centrala şcolii nu poate fi alimentată cu energie electrică, deoarece se schimbă un transformator. Cursurile vor fi suspendate astăzi (miercuri-n.r.) şi recuperate în următoarea perioadă”, a declarat Cătălin Canciu. 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben valabilă miercuri, între orele 2.00 şi 20.00, când se vor semnala intensificări susţinute ale vântului, ninsori viscolite, depunerea unui strat de zăpadă şi depuneri de gheaţă.

„În intervalul menţionat, în regiunile sudice şi sud-estice vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ, şi se va depune strat de zăpadă, local consistent. Pe arii restrânse, în special în dimineaţa zilei de miercuri (28 noiembrie) şi cu precădere în regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheaţă”, arată ANM.

De asemenea, temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 40-50 de kilometri pe oră, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul Moldovei rafalele vor atinge în general 55-75 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.

Totodată, meteorologii au emis o informare valabilă de miercuri, de la ora 20.00, până vineri, la ora 10.00, care vizează intensificări ale vântului şi local zăpadă spulberată în sud-estul teritoriului, dar şi vreme deosebit de rece în toată ţara.

În intervalul menţionat, în sud-estul teritoriului vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe  oră, temporar în jur de 60 km/h, spulberând zăpada depusă, mai ales în cursul nopţii de miercuri spre joi (28/29 noiembrie) şi pe parcursul zilei de joi (29 noiembrie).

În aceste condiţii, şcolile s-ar putea închide punctual acolo unde este cazul, conform prevederilor legale.

In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climatice si de specificul zonei si al scolii, inspectoratele scolare judetene si/sau Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar.

Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura parcurgerea integrala a programelor scolare. In cazurile de fata, orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de invatamant, cu aprobarea inspectoratelor scolare judetene, respectiv ISMB„, este precizarea făcută an de an de Ministerul Educatiei.

Structura anului școlar 2018-2019 cuprinde:

  • semestrul I, în perioada: 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019;

  • semestrul al II-lea, în perioada: 11 februarie 2019 – 14 iunie 2019.

Vacanţele școlare ale elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel în 2018 și 2019:

  • vacanţa de iarnă, în perioada: 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019; 

  • vacanţă intersemestrială, în perioada: 2 – 10 februarie 2019;

  • vacanţa de primăvară, în perioada: 20 aprilie – 5 mai 2019;

  • vacanţa de vară, în perioada: 15 iunie – 15 septembrie 2019.