Şcoli închise din nou, din cauza pandemiei. La New York vor fi suspendate cursurile şi afacerile neesenţiale în 15 cartiere

Autoritățile din New York vor închide timp de o săptămână, începând de miercuri, şcolile publice, precum şi afacerile neesenţiale din Brooklyn şi Queens, zone care au înregistrat o rată de infectare cu coronavirus de peste 3%.

05 oct. 2020, 05:51
Şcoli închise din nou, din cauza pandemiei. La New York vor fi suspendate cursurile şi afacerile neesenţiale în 15 cartiere

Administrația oraşului încearcă să oprească o creştere a epidemiei, după ce peste vară a menţinut cazurile în limite normale. Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că toate şcolile şi afacerile neesenţiale din cartierele unde rata de infectare a fost mai mare de 3% se vor închide începând de miercuri.

Zonele au înregistrat o creştere a ratei de pozitivitate la Covid-19 în ultimele câteva săptămâni, depăşind 3% pentru şapte zile consecutive, ceea ce a determinat răspândirea rapidă a virusului. „Putem opri ca acest lucru să devină al doilea val în New York City„, a spus primarul. „În aceste comunităţi este o realitate foarte supărătoare care trebuie abordată în mod agresiv„, a mai precizat primarul New York-ului.

Citeşte şi Şeful de campanie al lui Donald Trump, testat pozitiv pentru coronavirus

Bill de Blasio a declarat că restricţiile sunt dureroase, dar necesare pentru a împiedica răspândirea epidemiei. Planul are nevoie de aprobarea statului New York pentru a fi pus în aplicare. Cartierele unde se închid şcolile sunt Far Rockaway, Edgemere, Kew Gardens, Kew Gardens Hills şi Pomonok din Queens şi Borough Park, Gravesend, Homecrest, Midwood, Bensonhurst, Mapleton, Flatlands, Gerritsen Beach şi Sheepshead Bay din Brooklyn.

Record de infecţii în nouă state

În acelaşi timp, nouă state americane au înregistrat creşteri record de noi cazuri de infecţie cu Sars-CoV-2 în ultima săptămână, în special statele din regiunile Midwest şi Vest pe fondul răcirii vremii şi al unui număr mai mare de activităţi în spaţii închise, relatează Reuters. Sâmbătă, statele Kentucky, Minnesota, Montana şi Wisconsin au raportat cifre-record de infecţii zilnice, în timp ce la nivel naţional numărul acestora ajuns la aproape 49.000 de noi cazuri în 24 de ore – cele mai multe într-o zi de sâmbătă din ultima lună şi jumătate. Noi recorduri de infecţii au raportat săptămâna trecută şi statele Kansas, Nebraska, New Hampshire, Dakota de Sud şi Wyoming.

Experţii sanitari au avertizat că răcirea vremii care va determina mai multe activităţi în interior poate favoriza răspândirea virusului. Maximele de temperatură din regiunea Midwestului superior (statele Iowa, Minnesota, Nebraska, North Dakota, South Dakota şi Wisconsin) sunt de 10 grade Celsius. Wisconsin a înregistrat sâmbătă un număr record de spitalizări şi în medie 22% din teste ies pozitive în acest stat, una din cele mai mari rate de pozitivare din SUA. Guvernatorul democrat al statului a impus portul măştii pe 1 august. North Dakota, South Dakota şi Wisconsin au cele mai multe cazuri pe numărul de locuitori din SUA, primul având circa 800 de persoane infectate la 100.000 de locuitori. Media infecţiilor zilnice în SUA în ultimele două săptămâni este de 42.600, iar al deceselor de 700 comparativ cu mijlocul lunii septembrie când media era de 35.000 de noi cazuri şi 800 de decese.