Școlile ar putea angaja persoane necalificate să fie profesori, pentru cel mult un an școlar – proiect

Școlile ar putea angaja persoane cu studii superioare, fără studii pedagocice, cu avizul Direcţiei Judeţene de Învăţământ Preuniversitar/ Direcţiei Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar (DJIP/DMBIP), dacă există o lipsă de personal calificat la nivelul unității de învățământ preuniversitar, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.

18 ian. 2023, 16:17
Școlile ar putea angaja persoane necalificate să fie profesori, pentru cel mult un an școlar – proiect

Școlile ar putea angaja persoane necalificate să fie profesori, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar pregătit de Ligia Deca. Acești angajați vor avea statutul de personal didactic asociat și pot fi angajate pe o perioadă determinată de cel mult un an școlar, în regim de plata cu ora, scrie edupedu.ro.

Citește și: Schimbări importante la Bacalaureat. Proba la Matematică va putea fi susținută de toți elevii, inclusiv de cei de la Uman. Noi probe de examen – SURSE

„În situaţii justificate de lipsa de personal calificat la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, pot fi angajaţi cu statut de cadru didactic asociat, pe perioadă determinată de cel mult un an şcolar, în regim de plata cu ora, şi absolvenţi ai învăţământului superior care nu au parcurs formarea iniţială conform prevederilor legii învăţământului superior, cu avizul DJIP/DMBIP, în conformitate cu prevederile unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, potrivit art. 165 alin. (3) din proiectul de Lege a învățământului preuniversitar.

Citește și: Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în direcții județene de învățământ preuniversitar. Ligia Deca păstrează măsura propusă de Sorin Cîmpeanu

Art. 176 – „(5) Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din învăţământul preuniversitar de stat cu personal încadrat în regim de plata cu ora, cu personal didactic de predare asociat sau pensionat se organizează la nivelul unităţilor de învăţământ, conform metodologiei adoptate prin ordin al ministrului educaţiei, până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”, conform proiectului.