Şcolile ar putea primi bani de la cetăţeni prin redicţionarea a 3,5% din impozitul pe venit

Cetăţenii vor putea direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către bugetul unei şcoli, conform unei iniţiative legislative depuse de parlamentarii USR Anca Dragu, Ştefan Pălărie şi Beniamin Todosiu. De asemenea, proiectul prevede simplificarea modului în care firmele pot face sponsorizări către şcoli.
Alina Costache
14 oct. 2022, 12:48
Şcolile ar putea primi bani de la cetăţeni prin redicţionarea a 3,5% din impozitul pe venit

Şcolile ar putea primi bani de la cetăţeni prin redicţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, potrivit unei propunerei legilative depuse de mai mulţi parlamentari USR.

„Am găsit o cale de a aduce bani în plus pentru şcoli, fără a mai depinde de voinţa politică a cuiva. Mereu şcoala stă în pixul şi dorinţa unui ministru numit politic. Mereu vedem că educaţia rămâne pe ultimul loc la alocarea din buget. Soluţia e să implicăm cetăţenii, să le dăm lor posibilitatea de a decide. (…) Banii din 3,5% vor merge către investiţii, reparaţii, dotări, consumabile sau servicii necesare. O şcoală de 1.000 de elevi ar putea să aibă şi 20.000 de euro în plus anual din aceste venituri”, a scris senatorul Ştefan Pălărie, pe Facebook.

Citeşte şi: Structura anului şcolar ar putea fi modificată din nou. Ligia Deca anunţă evaluare după un an pentru organizarea pe cinci module a anului școlar

Potrivit acestuia, legea va putea aduce şi alte beneficii: comunitatea va deveni mai activă în a sprijini şcoala; instituţia de învăţământ va mobiliza părinţii să doneze, iar părinţii vor fi mai interesaţi să vadă ce se întâmplă cu banii; o transparenţă mai mare pentru „o parte din banii care mergeau oricum, informal”, la „fondul clasei” sau „fondul şcolii”; în timp va creşte numărul de donatori din 3,5% şi astfel „vor câştiga treptat şi alte ONG-uri”.

Beniamin Todosiu a precizat că iniţiativa legislativă care are ca scop susţinerea finanţării educaţiei prin adaptarea normelor fiscale, astfel încât sponsorizările către unităţile de învăţământ să fie mai atractive pentru firme, potrivit Agerpres.

„Şcolile se confruntă cu subfinanţare şi lipsa resurselor, având nevoie de susţinerea mediului privat, însă acest lucru trebuie asigurat prin debirocratizarea procedurii de sponsorizare şi oferirea posibilităţii ca acele sume oferite ca sponsorizare să fie în mare parte deduse din impozitul datorat. Acest lucru propune iniţiativa legislativă, completând legislaţia astfel încât şi şcolile, care nu se regăseau până acum în rândul entităţilor ce puteau fi sponsorizate, să beneficieze de această posibilitate”, a scris Todosiu, pe reţeaua de socializare.

Deputatul USR a menţionat că România are cea mai mică alocare pentru educaţie din Uniunea Europeană şi că există „mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea accesului” la educaţie şi dotarea şcolilor.

„Spre exemplu, în mediul rural unul din 4 copii abandonează şcoala şi nu ajunge la liceu. Nu mai vorbim de faptul că foarte mulţi părinţi nu îşi permit să le asigure copiilor nici minimul rechizitelor şcolare, astfel încât au nevoie de susţinere. Proiectul vine în contextul în care ţara noastră este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană ca alocare din PIB pentru educaţie. Astfel, România se poziţionează în zona roşie a investiţiilor în educaţie, cu 3,1% din bugetul de stat alocat către acest sector. La polul opus, în zona verde se situează Danemarca cu 8,7% şi, ca regulă generală, statele din Europa occidentală”, a explicat deputatul.

Conform acestuia, statele baltice direcţionează către sectorul educaţiei sume procentual similare cu Germania şi Franţa (peste 5%).

Citeşte şi: Revin examenele de admitere în liceu. Care va fi prima generaţie care nu va mai da Evaluare naţională

Propunerea modifică şi completează legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, astfel încât: contribuabilii vor putea dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, a unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate sau acreditate, a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, potrivit legii.

„Prezenta iniţiativă legislativă urmăreşte includerea unităţilor de învăţământ în sfera beneficiarilor celor 3,5% din impozitul pe venit asupra căruia contribuabilul poate dispune, precum şi sponsorizărilor pe care persoanele juridice le pot efectua. Aşadar, iniţiatorii urmăresc ca unităţile de învăţământ autorizate sau acreditate să devină beneficiare a cotei de 3,5% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, precum şi a sponsorizărilor efectuate de către persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit sau de către microîntreprinderi”, prevede expunerea de motive.

Propunerea a întrunit şi susţinerea a 27 de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR sau neafiliaţi.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”