Şcolile de şoferi încep să se închidă în Rusia – dublarea costurilor de achiziționare a mașinilor a redus numărul de potențiali clienţi

Școlile de șoferi din Rusia au început să se închidă una după alta. Epidemia de coronavirus și dificultățile economice asociate sancțiunilor au făcut ca întreprinderile să-şi piardă profitabilitatea, au declarat reprezentanții mediului de afaceri pentru ziarul Izvestia.

12 sept. 2022, 19:26
Şcolile de şoferi încep să se închidă în Rusia – dublarea costurilor de achiziționare a mașinilor a redus numărul de potențiali clienţi

În ultimii zece ani, numărul școlilor de șoferi a scăzut cu aproape jumătate – de la 14.000 la 7.000, iar cel al cursanților – de la 5 milioane la 2,5 milioane pe an. Lunile următoare îi vor obliga pe proprietarii de astfel de afaceri să aleagă între închidere şi creșterea taxelor de școlarizare.

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu această poziție: potrivit experților, datorită creșterii demografice de la începutul anilor 2000, cererea de servicii de școli de șoferi poate începe din nou să crească, ceea ce va corecta situația.

Până la sfârșitul anului, majoritatea școlilor de șoferi din Rusia vor trebui să se închidă, este sigură președintele Uniunii Naționale a Asociațiilor de școli de șoferi, Elena Zaiţeva. Afacerile care nu și-au revenit încă din pandemie ar putea să nu poată rezista la creșterea costurilor din cauza prețurilor mai mari la mașini și piese, în timp ce fluxul de clienți este în scădere rapidă, spun reprezentanții industriei.

Zaiţeva a adăugat că până în 2022 a existat în continuare interes în rândul oamenilor de a studia în școlile de șoferi, dar în această primăvară numărul viitorilor șoferi a scăzut considerabil – cu aproximativ 50% față de vremurile pre-Covid . Expertul vede drept cauză scăderea puterii de cumpărare a populației. „Mașinile au devenit mai puțin accesibile oamenilor, ceea ce înseamnă că un permis de conducere nu este deosebit de necesar„, a adăugat ea.

Citeşte şi Noua lege care îi înfurie pe şoferi: Aproape 1.200 de euro amendă pentru deschiderea ușii vehiculului cu mâna greșită VIDEO

Creșterea rapidă a prețurilor la mașini și componente a lovit și școlile de șoferi. Vehiculele care le aparțin se uzează, dar în condițiile actuale este problematică înlocuirea lor. Dacă înainte o mașină cu transmisie manuală costa 500.000 de ruble, iar cu una automată – 800-900.000, acum prețurile s-au dublat. „Va veni un moment în care pur și simplu nu vom putea face față acestei probleme”, s-a plâns mai Elena Zaiţeva. „În acest ritm, în școlile de șoferi vor rămâne doar standuri cu simulatoare„.

Potrivit expertului, vor rezista doar acele școli de șoferi care dețin un sediu propriu și au contracte cu statul pentru formarea șoferilor. Dar prețurile pentru servicii vor crește în continuare, a mai spus ea.

Citeşte şi COD RUTIER 2022: Şase din zece şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice fac accidente