Laptele distribuit în şcolile din Sectorul 2, RETRAS până când se va dovedi că nu este contaminat

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a decis sistarea furnizării laptelui în toate şcolile şi grădiniţele din sector până când societatea comercială Simultan SRL, care are contract cu Primăria Sectorului 2, va prezenta un buletin de analiză prin care să facă dovada că produsul furnizat în şcoli şi grădiniţe nu conţine aflatoxină.

07 mart. 2013, 16:02
Laptele distribuit în şcolile din Sectorul 2, RETRAS până când se va dovedi că nu este contaminat

Laptele distribuit în şcolile şi grădiniţele din Sectorul 2 al Capitalei a fost retras până când distribuitorul, firma Simultan SRL, va dovedi că produsul furnizat nu conţine aflatoxină, societatea fiind nominalizată în discursul ministrului Agriculturii, a anunţat, joi, Primăria Sectorului 2.

„Am oprit distribuirea laptelui în şcolile din Sector 2 pentru ziua de vineri. Aproximativ 31.000 de copii beneficiau de acest produs. Urmare a declaraţiilor făcute de ministrul Agriculturii am luat această măsură obligatorie. Am cerut firmei respective ca în cursul zilei de vineri să prezinte acte doveditoare legate de conformitatea produsului. Sincer nu cred în această chestie pentru că au mai fost lucruri din astea şi nu s-au verificat, dar era în mod obligatoriu să luăm asemenea măsuri când e vorba de sănătatea copiilor”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Niculai Onţanu, primarul Sectorului 2.

De asemenea, edilul spune că dacă va primi buletine de analize care să susţină că produsul este conform va continua să distribuie laptele în toate şcolile din Sectorul 2, iar dacă nu vin analizele se va face o procedură de urgenţă pentru a lua lapte de la o altă unitate care comercializează acest produs şi astfel, cel târziu marţi, copiii vor avea din nou lapte la şcoală.    

Potrivit primăriei, întreaga cantitate de lapte a fost retrasă de la consumul elevilor şi preşcolarilor.

„Trebuie să menţionăm că orice aprovizionare cu lapte făcută de S.C. Simultan SRL până astăzi a fost însoţită conform legii, de aviz de conformitate, iar începând de azi, Primăria Sectorului 2 a solicitat ca masură suplimentare ca laptele livrat să fie însoţit de buletin de analiză pentru conformitate”, a mai precizat sursa citată.

Primăria Sectorului 2 asigură zilnic, conform contractului, lapte pentru 31.507 elevi, cantitatea contractată pentru anul şcolar în curs fiind de 5,8 milioane de porţii.

O cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale descoperim noi şi noi lucruri. Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină„, a spus Constantin.

El a adăugat că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piaţă.

Ministrul a afirmat că aflatoxina are un efect cancerigen, motiv pentru care ministerul Agriculturii a declanşat o alertă în acest sens.

„Acest efect (al aflatoxinei – n.r.), din câte înţeleg, se manifestă la consum ceva mai mare şi pentru o perioadă îndelungată, ceea ce nu este cazul. Am descoperit şi imediat am retras produsele de pe piaţă”, a menţionat Constantin.

El nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată şi nici zona în care a fost descoperită.

„Până acum s-au făcut analize, dar nu într-un ritm atât de susţinut. Imediat ce facem analize într-un ritm susţinut descoperim tot felul de lucruri”, a continuat ministrul.

El a precizat că una dintre cele două cantităţi de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.

„Înainte ca o cantitate de lapte să fie introdusă pe fluxul de producţie se fac anumite analize. Aşa s-a întâmplat în cazul acelui procesator. În momentul în care a vrut să introducă pe fluxul de producţie laptele respectiv a fost identificat. Ca atare n-a mai fost introdus şi a fost retras de pe piaţă. Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul celui de-al doilea comerciant”, a mai spus Constantin.

Guvernul sârb a dispus în urmă cu două săptămâni retagerea de la vânzare a unor cantităţi de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină. Autorităţile sârbe au publicat miercuri rezultatele testelor efectuate pe produse lactate într-un laborator din Munchen, care au arătat un conţinut de aflatoxină peste limita maximă admisă.