Școlile nu pot introduce datele de concedii ale profesorilor, cu toate că aplicația de salarizare a angajaților din învățământ a fost actualizată

Școlile nu pot introduce datele de concedii ale profesorilor, cu toate că aplicația de salarizare a angajaților din învățământ a fost actualizată.

06 oct. 2023, 10:14
Școlile nu pot introduce datele de concedii ale profesorilor, cu toate că aplicația de salarizare a angajaților din învățământ a fost actualizată

În documentul care însoțește kitul pentru unitățile de învățământ se arată că se poate inițializarea planificării concediului de odihnă pentru anul școlar 2023-2024. Școlile au primit o informare că „funcționalitatea de introducere date în Planificarea de CO va fi actualizată la versiunea imediat următoare”, potrivit edupedu.

Citește și Salarii mai mari pentru profesori în octombrie. Prima didactică de 1500 de lei vine pe card pe 20 octombrie

Iată ce apare în documentul care însoțește actualizarea aplicației de salarizare a angajaților din sistemul de Învățământ:

„Inițializarea anului școlar 2023 – 2024 pentru personalul didactic.

Inițializare planificare CO pentru anul școlar 2023 – 2024;

Preluarea zilelor de CO neefectuate pentru personalul didactic se realizează prin apăsarea butonului Actualizează din forma de Detalii concediu de odihnă.
După aceea, echipa EduSal a transmis școlilor că versiunea actuală nu conține și actualizarea datelor în planificarea de concediu de odihnă, urmând ca acest aspect să fie posibil la următoarea versiune.

La această versiune 2.39.6, NU a fost anunțată și actualizarea introducerii datelor în Planificare, ci DOAR actualizarea zilelor preluate din anii anteriori și stabilirea dreptului pentru noii angajați.

Funcționalitatea de introducere date în Planificarea de CO va fi actualizată la versiunea imediat următoare.

Conform OME 4050/2021, planificarea CO se poate înregistra în primele 2 luni ale anului școlar, astfel, statele de plată se POT transmite spre aprobare fără a fi condiționate de înregistrarea planificării”, se arată în informarea primită de școli.

Citește și Prima didactică 2023. Profesorii pot să-şi ia ce vor de 450 de lei. Cardurile se alimentează începând cu luna octombrie

Conform art. 2 (2) din ordinul nr. 4.050 din 29 iunie 2021, „perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul preuniversitar se stabilesc de consiliul de administrație al unității de învățământ, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, astfel încât concediul de odihnă să fie efectuat integral în anul școlar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale. Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul preuniversitar se înregistrează obligatoriu în programul EduSal.”

Model de cerere pentru planificarea concediului de odihnă:

Anul școlar 2023-2024 a început în data de 1 septembrie 2023, moment în care profesorii au revenit în activitate. Elevii și copiii de grădiniță au început cursurile luni, 11 septembrie.

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar despre concediul de odihnă

Articolul 220 – „(1) Cadrele didactice din unitățile de învățământ de stat beneficiază de concediu de odihnă, anual, cu plată, în perioada vacanțelor școlare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare. În cazuri bine justificate, conducerea unității de învățământ poate întrerupe concediul legal, persoanele în cauză urmând a fi remunerate pentru munca depusă.

(2) Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administrație, prin raportare la interesul superior al beneficiarului primar, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale și a concursurilor finanțate de Ministerul Educației.

(3) În cazul în care, din motive justificate, concediul de odihnă anual nu este efectuat, integral sau parțial, în anul calendaristic respectiv, cu acordul cadrului didactic îndreptățit, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat în vacanțele anului școlar următor.

(4) Personalul de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar beneficiază de concediu de odihnă conform Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.

(5) Normele metodologice referitoare la efectuarea concediului de odihnă anual sunt aprobate prin ordin al ministrului educației după consultarea cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.

(6) Personalul didactic auxiliar și personalul administrativ beneficiază de concediu de odihnă anual, cu plată, în conformitate cu legislația muncii și contractul colectiv de muncă aplicabil. În cazuri bine justificate, conducerea unității de învățământ poate întrerupe concediul legal.

(7) Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare salariat, personal didactic auxiliar și administrativ se stabilesc de către consiliul de administrație la cererea angajatului.(8) Neefectuarea concediului anual de odihnă dă dreptul la efectuarea concediului restant în anul calendaristic următor, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ.”