Şcolile se vor redeschide în Franţa pe 11 mai. Purtarea măştilor va deveni obligatorie în transportul public

Unităţile de învăţământ din Franţa se vor redeschide progresiv pe bază de voluntariat începând de la 11 mai în cazul grădiniţelor şi şcolilor primare şi de la 18 mai în cazul colegiilor, a anunţat marţi în parlament prim-ministrul Edouard Philippe, precizând şi că măştile vor fi obligatorii în transportul public

28 apr. 2020, 16:33
Şcolile se vor redeschide în Franţa pe 11 mai. Purtarea măştilor va deveni obligatorie în transportul public

În ceea ce priveşte colegiile, unde portul măştii va deveni „obligatoriu”, unităţile de învăţământ vor fi redeschise numai în departamentele cel mai puţin afectate de COVID-19, a spus Edouard Philippe în faţa deputaţilor francezi, adăugând că o decizie privind liceele va fi luată la „sfârşitul lui mai”. În toate şcolile care vor relua activitatea în fiecare clasă se vor putea afla maximum 15 elevi. De asemenea, copiii de grădiniţă nu vor trebui să poarte măşti.

Magazinele neesenţiale vor putea fi redeschide în Franţa începând de la 11 mai, dar cu luarea de măsuri de protecţie sanitară, însă cinematografele, teatrele şi muzeele mari vor rămâne închise, a mai anunţat premierul francez. El a precizat că proprietarii magazinelor vor avea dreptul de insista ca clienţii să poarte măşti în interior.

Pieţele alimentare vor putea şi ele să-şi deschidă porţile, a spus Philippe în faţa deputaţilor, repetând că o decizie privind barurile şi restaurantele va fi luată la sfârşitul lui mai. În domeniul cultural, bibliotecile şi muzeele mici vor putea să-şi redeschidă porţile.

Citeşte şi Ligue 1 s-a anulat! Liga Profesionistă va decide dacă se acordă sau nu TITLUL

În acelaşi timp, a mai spus Edouard Philippe, francezii ar trebui să lucreze la domiciliu şi după 11 mai dacă există această posibilitate. Unde nu e posibilă telemunca, guvernul cere companiilor să introducă ture. De asemenea, unde nu este posibilă distanţarea, măştile ar trebui să fie obligatorii.

De asemenea, el a precizat că serviciile de la metroul din Paris vor fi sporite în aşa fel încât pasagerii să poată respecta regulile de distanţare socială.

Potrivit Reuters, se aşteaptă ca 70% din reţeaua de transport din Paris să fie funcţională de la 11 mai. Portul măştilor va fi obligatoriu în toate mijloacele de transport. „Adunările organizate în spaţiul public sau în locuri private vor fi limitate la 10 persoane„, a anunţat prim-ministrul în Adunarea Naţională. „De o manieră generală, trebuie să evităm adunările, care sunt tot atâtea ocazii de propagare a virusului„, a subliniat el.

Citeşte şi Când ar putea să vină un al doilea val al pandemiei de coronavirus. România ar putea prelungi, pentru a doua oară, starea de urgenţă

În cee ce priveşte măştile de protecţie, premierul a făcut apel la toate companiile să le furnizeze măşti angajaţilor, precizând că firmele mici vor fi ajutate să le obţină dacă va fi nevoie. De asemenea, măştile se vor putea cumpăra de pe site-ul poştei şi persoanele cele mai vulnerabile vor avea acces la până cinci milioane de măşti săptămânal.

Nu în ultimul rând, premierul francez Edouard Philippe a anunţat că va depune un proiect în parlament care prevede extinderea până la 23 iulie a stării de urgenţă, care îi va permite guvernului să restricţioneze libertatea de mişcare şi de adunare prin decret.

Cât despre deplasări, premierul Philippe a precizat că nu va mai fi nevoie de declaraţie pe proprie răspundere, cu excepţia călătoriilor pe distanţe mai mari de 100 de kilometri de domiciliu, iar acestea vor trebui justificate printr-un motiv imperios de natură personală sau profesională.