„Vacanţa de iarnă în siguranţă”, şcolile şi restaurantele rămân închise până pe 24 ianuarie, în Ucraina

Ucraina va introduce restricţii severe în ianuarie în speranţa că va opri răspândirea rapidă a infecţiilor cu noul coronavirus, a anunţat miercuri prim-ministrul Denis Şmigal.

09 dec. 2020, 17:43
„Vacanţa de iarnă în siguranţă”, şcolile şi restaurantele rămân închise până pe 24 ianuarie, în Ucraina

Măsurile din Ucraina, care includ închiderea şcolilor, cafenelelor, restaurantelor, sălilor de sport şi de spectacole, interzicerea adunărilor de masă, vor fi în vigoare între 8 şi 24 ianuarie, a precizat premierul Şmigal într-o reuniune de guvern televizată, citată de presa ucraineană.

Ucraina va introduce restricţii de carantină întărite, să le numim ”vacanţa de iarnă pentru siguranţă’„, a adăugat el, precizând că scopul este ‘prevenirea unui nou val puternic al bolii, care s-ar putea întâmpla după sărbătorile de Anul Nou.

Citeşte şi Vecinii României, restricţii fără precedent. Ungaria, fără circulaţie pe timpul nopţii. Ucraina este în pragul catastrofei

Guvernul de la Kiev a impus luna trecută un lockdown la sfârşiturile de săptămână, cu închiderea sau limitarea funcţionării majorităţii serviciilor, cu excepţia celor esenţiale – magazine alimentare, farmacii, spitale şi transport public. Restricţiile au fost ridicate pe 2 decembrie.

Ministrul sănătăţii Maksim Stepanov a anunţat miercuri că în ultimele 24 de ore au fost raportate 12.585 de cazuri noi de infectare şi 276 de decese, depăşindu-se recordul negativ (257) din noiembrie. Bilanţul de până acum al infectărilor a ajuns la 845.343, iar cel al deceselor la 14.204.

Opoziţia l-a criticat pe Maksim Stepanov pentru modul în care gestionează criza şi a cerut să fie destituit. Ministrul a dat însă vina pe „neglijenţa flagrantă” a populaţiei faţă de măsurile de prevenire, în special faţă de portul măştii şi distanţare. Confruntat cu insuficienţa personalului, ministerul sănătăţii încearcă să angajeze medici stagiari şi studenţi, a subliniat el.