Scoţienii nu renunţă! Ar putea să organizeze un nou referendum pentru independenţă

Dacă Anglia votează să părăsească Uniunea Europeană împotriva dorinței Scoției atunci va crește puternic presiunea pentru organizarea unui nou referendum pentru independență, a declarat sâmbătă fostul lider naționalist al Scoției, Alex Salmond, relatează Reuters.

20 feb. 2016, 14:29
Scoţienii nu renunţă! Ar putea să organizeze un nou referendum pentru independenţă

Nicola Sturgeon, actualul lider al Partidului național scoțian (SNP) și al guvernului scoțian, a declarat că susține rămânerea Marii Britanii în UE, iar sondajele de opinie arată că majoritatea celor 5 milioane de scoțieni sunt de acord cu acest punct de vedere.

Totuși, votul scoțienilor contează mult mai puțin ca pondere decât cel al englezilor, în condițiile în care Anglia are o populație de 53 de milioane de locuitori, reprezentând în jur de 84% din populația Regatului Unit.

„Cred că referendumul din Marea Britanie este pe muchie de cuțit, depinde în întregime de argumentele care vor fi oferite. Nu fac aprecieri despre acordul pe care Cameron l-a obținut la Bruxelles, cred că se referă la chestiuni marginale”, a declarat pentru BBC fostul lider al SNP, Alex Salmond.

„Dacă vom fi scoși afară împotriva voinței noastre de voturile electoratul englez mult mai mare, atunci presiunea pentru un alt referendum privind independența în Scoția va fi irezistibilă și cred că și foarte rapidă”, a adăugat el.

La referendumul din 2014 scoțienii au votat în favoarea rămânerii în Marea Britanie în proporție de 55%, dar de atunci SNP a devenit și mai puternic, obținând 56 dintre cele 59 de locuri ale Scoției la ultimele alegeri legislative din mai anul trecut, transmite Agerpres.