Scrisoarea unui medic către Klaus Iohannis, VIRAL pe facebook. Noi reacţii

România este ţara din care medicii tineri emigrează masiv, iar principalul motiv al plecării nu constituie neapărat salariile mult prea mici, ci lipsa de respect şi perspectiva profesională cu care medicii sunt trataţi aici. De-a lungul anilor de rezidenţiat, fiecare medic tânăr român urmează mai multe stagii, în funcţie de specialitatea pe care şi-a ales-o.

21 ian. 2015, 10:59
Scrisoarea unui medic către Klaus Iohannis, VIRAL pe facebook. Noi reacţii

Un tânăr medic rezident din Bucureşti a decis să scrie pe blogul său o scrisoare către preşedintele ţării, Klaus Iohannis, în care vorbeşte cât de greu este să trăieşti din banii câştigaţi din medicină.

Scrisoarea unui medic rezident către Iohannis: În ultimele 48 de ore am dormit 5 ore

Însă scrisoarea tinerei doctoriţe Gabriela Profir a rămas fără răspuns. Cel puţin din partea preşedintelui. Însă a primit răspuns de la un fost rezident, care de fapt nu a făcut decât să sublinieze încă odată părţile proaste din sistemul nostru sanitar: „Cred că ar trebui să se discute şi despre soarta celor care termină rezidenţiatul şi nu au unde lucra. Eu sunt unul din ei. În octombrie 2014 am terminat al doilea rezidenţiat (primul de medicină de familie l-am încheiat, dar nu am dat specialitatea, pentru că la fel nu aveam bani să plătesc spagă pt un post sau banii pt cumpărarea unui praxis). Acum sunt specialist şi nu am post, deşi e o specialitate pentru care în oraşul meu ar fi posturi, dar se scot cu bani pt cine trebuie. La un spital mi s-au cerut 7000 euro. La judeţean a fost scos post în octombrie, dar persoana era deja angajată din febr-martie. La spitalul unde mi-am făcut rezidenţiatul s-a scos post pt o colegă ce terminase cu doi ani înainte care imediat după terminarea rezidenţiatului a fost angajată la judeţean (postul ei era liber în oct). Profesorul a scos teme de doctorat şi le-a dat la cine a vrut, respectiv la un coleg mai mic ca mine căruia i-a dat şi ore la studenţi numai pt că e nepotul unui fost dr din spital. O altă temă a dat-o uneia de anul întâi, care are tatăl şef în poliţie. Cealaltă uneia, tot mai mică ca mine, care plimbă fata handicapată a unei doctoriţe ce e mâna dreaptă a profului. Dacă vreţi pot continua….Iar eu după două rezidenţiate sunt pe dinafară. Şi îmi cereţi să rămân în ţară?”, scrie tânărul medic pe blog-ul Gabrielei Profir.

Un alt răspuns notabil este cel al doctorului profesor Mircea Ioan Popa, în care îi spune că, pentru a merge mai departe în încercarea de a rezolva marile probleme cu care se confruntă medicii rezidenţi din România, este necesară înregistrarea scrisorii pe care a făcut-o publică Gabriela la registratura Preşedinţiei şi la publicată pe Guvernului.

Klaus Iohannis are plină cutia de scrisori: Ultima epistolă primită de preşedintele României