Scrisorile lui Ilie Cleopa către Arsenie Boca: Mărturii despre puterile şi minunile lui Boca

Părinţii Arsenie Boca şi Ilie Cleopa, doi dintre marii duhovnici români ai ultimului secol, au avut legături strânse. O dovedesc chiar scrisorile pe care aceştia şi le-au trimis de-a lungul timpului. Epistolele au fost trimise în anul 1950, în vremea în care cei doi erau urmăriţi de Securitate.

06 iul. 2015, 13:54
Scrisorile lui Ilie Cleopa către Arsenie Boca: Mărturii despre puterile şi minunile lui Boca

În vremea în care părintele Arsenie Boca slujea ca duhovnic la Mănăstirea Prislop, Securitatea urmărea intens activitatea călugărului. Ofiţerii care se ocupau de supravegherea părintelui în acea perioadă au depus la dosarul informativ peste 40 de scrisori sau copii ale acestora, trimise la mănăstirea Prislop de credincioşi, apropiaţi ai lui Arsenie Boca sau preoţi. Două dintre scrisorile interceptate au fost trimise de către părintele Ilie Cleopa, stareţul de la Mănăstirea Slatina, potrivit adevarul.ro.

Prima dintre scrisorile păstrate de Securitate datează din 6 iulie 1950. În acea epistolă, călugărul Cleopa recunoştea harul şi puterea duhovnicului de la Prislop, motiv pentru care ofiţerii de securitate au întărit supravegherea celor doi.

Părintele meu, de multă vreme, vestea Prea Cucerniciei Voastre mi-a umplut sufletul de bucurie auzind că sunteţi un izvor curat din care se adapă oile lui Hristos cele însetate de apa vieţii„, scria arhimandritul Cleopa.

Ofiţerii de Securitate au descoperit în altă epistolă şi motivul pentru care scrisorile dintre cei doi erau greu de interceptat: mesajele importante erau transportate numai de oameni de încredere ai celor doi mari călugări.

„Ceea ce m-a făcut a tresări puţin din nepurtare de grijă a fost sosirea în smerita noastră obşte a unui frate, pe care Prea Cucernicia Voastră, arătându-vă dragostea, l-aţi trimis la noi, prin luna mai, iar el a ajuns aici abia acum, în luna octombrie. (…) Acest frate, pe lângă bucuria că a sosit la noi, ne-a adus (…) şi o scrisoare a Prea Cucerniciei Voastre„, mărturisea părintele Cleopa.

Ofiţerii de securitate au fost alarmaţi şi de faptul că stareţul Mănăstirii Slatina îşi exprima insistent dorinţa de a-l primi în vizită pe Arsenie Boca. „Încă ne rugăm, dacă aveţi bunăvoinţă şi vreme, a ne mangâia măcar prin câteva rânduri, dacă nu puteţi cu venirea de faţă la noi„, scria stareţul Ilie Cleopa.

Ultima scrisoare interceptată de Securitate datează din 30 octombrie 1950, cu mai puţin de trei luni înainte ca Arsenie Boca să fie ridicat de la mănăstirea Prislop şi trimis în închisoare.