Scumpirea benzinei a crescut vânzările cu amănuntul din România în 2011

Volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut anul trecut mai ales pe seama vânzărilor de produse nealimentare şi de carburanţi. Tendinţa de creştere a salariului mediu net îi încurajează analişti să creadă că puterea de cumpărare ceva mai mare a românilor ar putea să-şi facă efectele şi în creşterea economiei.

05 feb. 2012, 16:36
Scumpirea benzinei a crescut vânzările cu amănuntul din România în 2011

Comerţul a accelerat în luna decembrie (+3.9%, în termeni anuali) pentru a treia oară consecutiv şi indică o îmbunătăţire uşoară a consumului intern, tendinţă care ar putea continua în lunile urmatoare“ se spune într-un raport al societăţii de administrare a investiţiilor personale BT Asset Management (BTAM), o filială a Băncii Transilvania.

 

Avansul anual continuă să fie generat de vânzarile de produse nealimentare (+10,3%) şi de carburanţi (+16.4%), se precizează în raportul BTAM.

 

Pe de altă parte, creşterea salariului mediu net în termeni reali, din perioada iulie – noiembrie, „ ar trebui să influenţeze pozitiv puterea de cumpărare a românilor şi ne aşteptăm ca acest fenomen să înceapă să fie simţit în economia reala“, spun analiştii BTAM.

 

Tendinţa creşterii relative a puterii de cumpărare ar putea „să continue în urmatoarele două trimestre, datorită reducerii nivelului inflaţiei (în medie cu 2% ianuarie-iunie).

 

Ideea revenirii economiei pe seama creşterii consumului intern, „ este sustinută de evoluţia bună a consumului final al populaţiei după primele nouă luni ale anului 2011, în comparaţie cu perioada similară a anului 2010 (+1%), dar şi din al treilea trimestru al anului (+2,2% trimestrial)“, se mai arată în raportul BTAM.