Scumpiri masive în 2023. Cât de mult au crescut prețurile în clinicile private. Cât a ajuns să coste o consultație, un RMN sau o operație

Inflația galopantă continuă și în 2023. După ce produsele alimentare s-au scumpit cu aproximativ 40%, și serviciile medicale au devenit mult mai costisitoare pentru buzunarul românilor. 

28 ian. 2023, 13:10
Scumpiri masive în 2023. Cât de mult au crescut prețurile în clinicile private. Cât a ajuns să coste o consultație, un RMN sau o operație

La început de 2023, prețurile din cabinetele și clinicile private au crescut deja cu până la 30%, informează Ziarul Financiar. O banală consultație a ajuns să coste între 250 și 350 de lei. În cazul profesorilor universitari, consultația ajunge și la 400 – 500 de lei.

De asemenea, investigațiile imagistice de tip computer tomograf (CT) și RMN s-au scumpit, în medie, cu 100 de lei. Intervențiile chirurgicale în sistemul privat s-au scumpit în ultimii doi ani de zile cu 20-25%. Şi costurile cu cazarea şi serviciile conexe din clinicile private s-au mărit, ca urmare a creşterilor prețurilor din energie, respectiv a tarifelor tot mai mari la materialele folosite în spitale.

Practic, spitalele private nu acceptă să simtă criza. Rămâne de văzut dacă populația își va permite să mai plătească bani pentru astfel de servicii.

 

Privat vs. stat. Se cer noi proiecte legislative din sistem

 

În opinia directorului medical de la Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu”, din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat. Astfel, se vor rezolva o mare parte din problemele cu care se confruntă în prezent sistemul medical românesc.

„Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri.

Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea. Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip. Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, să le îndrume către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat.

Cel puţin în specialitatea mea şi în specialităţile conexe cu specialitatea mea se lucrează cu exact aceleaşi materiale şi la stat, şi la privat, aceiaşi oameni lucrează şi la stat şi la privat, diferenţa este că la stat pacienţii sunt trataţi gratuit, pe când la privat pacienţii trebuie să plătească”, a declarat Adrian Molnar, luni, la Prima News