Scumpiri pentru români la început de 2023. Prețul coșului de cumpărături, mai mare în ianuarie

Anului 2023 a adus și scumpirea alimentelor de bază. În ianuarie, coșul de cumpărături are un preț mai mare față de decembrie 2022. Mulți români abia mai fac față scumpirilor. 

10 ian. 2023, 12:33
Scumpiri pentru români la început de 2023. Prețul coșului de cumpărături, mai mare în ianuarie

Scumpirile continuă şi în 2023. Prețurile alimentelor de bază au crescut în ultima luna din cauza inflației. În noiembrie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8%, de la 15,32% în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%.

Tot mai mulți români au ajuns să nu-și mai permită să cumpere alimentele pe care le achiziționau în urmă cu un an și taie de pe listă inclusiv alimente de bază sau reduc cantitățile. Astăzi, un coş cu produsele de bază este cu aproape 10 lei mai scump decât luna trecută. Printre produsele ale căror preţuri au crescut cel mai mult se numără lactatele şi fructele, potrivit Antena 3.

Dacă în decembrie 2022, pentru un coş cu produsele de bază, un român scotea din buzunar 166 de lei, acum acelaşi coş a ajuns să coste 174 de lei, adică cu 8 lei mai scump.

Citește și: Schimbări radicale pentru români din ianuarie 2023. Cine primeşte bani mai mulţi la leafă/pensie, cine plăteşte taxe majorate şi de unde vin scumpirile

Deşi s-au majorat pensiile şi salariile de la 1 ianuarie, majorările nu acoperă rata inflaţiei care a sărit de 16%. Anul 2023 vine cu taxe mai mari şi implicit servicii mai scumpe, creşterea preţurilor pentru benzină şi motorină, majorări de preţuri la alimente.

Odată cu scumpirile la pompă vine şi alte majorări de preţuri la alimente. De asemenea, din 2023 vom plăti mai mult pentru băuturile carbogazoase, pentru sucurile cu zahăr sau berea fără alcool. Pentru aceste produse, TVA-ul va crește de la 9 la 19 %.

Se scumpesc şi ţigările, dar şi mesele la restaurant şi vacanţele. Preţurile pentru cazare vor fi mai mari după ce TVA în domeniul Horeca va crește de la 5% la 9%.

Citeşte şi: Impozite mai mari pentru case și mașini, în 2023. Ce taxe cresc de la 1 ianuarie