Minivacanţă de 5 zile pentru bugetari. 2 decembrie, zi liberă. Decizia a fost luată de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri în şedinţă, o Hotărâre prin care ziua de 2 decembrie va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Bugetarii vor avea cinci zile libere consecutive, de pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, până duminică, 4 decembrie. Potrivit hotărârii Executivului, liberul din 2 decembrie va fi recuperat pe 17 decembrie, în ultima sâmbătă dinaintea Sărbătorilor.

23 nov. 2016, 06:21
Minivacanţă de 5 zile pentru bugetari. 2 decembrie, zi liberă. Decizia a fost luată de Guvern

Executivul a decis în şedinţa de miercuri ca ziua de 2 decembrie 2016 să fie zi liberă. Astfel, mulţi români se vor bucura de vacanţă începând cu 30 noiembrie, miercurea viitoare, Ziua de Sfântul Andrei şi până duminică, 4 decembrie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ziua de 2 decembrie va fi recuperată sâmbătă, 17 decembrie 2016, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 16 decembrie 2016.

Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activității.

De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentei hotărâri nu se aplică magistraților şi altor categorii din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 2 decembrie 2016 şi nici participanților în aceste procese.

Totodată, dispozițiile nu se aplică angajaților din cadrul Trezoreriei statului care desfășoară activități stabilite prin Normele metodologice privind încheierea exercițiului bugetar al anului 2016, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Citeşte şi: Rectificarea bugetară, pe masa Executivului în şedinţa de guvern de miercuri

De obicei, astfel de decizii îi vizează în special pe bugetari. Firmele private, care nu pot închide activitatea, în zilele declarate libere de Guvern, trebuie să le acorde angajaţilor timp liber la altă dată.

Citeşte şi: O nouă zi liberă pentru români. Tehnocraţii pregătesc 5 zile de vacanţă înainte de alegeri

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, legea prin care ziua de 1 iunie, când se celebrează Ziua Copilului, este declarată zi de sărbătoare legală, devenind astfel zi nelucrătoare la nivel naţional. Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 139  din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii a fost semnată de parlamentari de la toate partidele parlamentare şi a fost adoptată de Parlament în unanimitate. Scopul propunerii legislative este ca de Ziua Copilului, pe 1 iunie, părinţii să beneficieze de o zi liberă, pentru a putea să petreacă mai mult timp cu copiii lor.

1 iunie devine astfel a 14-a zi liberă din an, după 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie şi 25 şi 26 decembrie.

Sărbători legale în 2017 

1 ianuarie (duminică ), 2 ianuarie (luni ) — Anul Nou

24 ianuarie (marţi ) — Ziua Unirii Principatelor Române

16 aprilie 2017 (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele

1 mai (duminică) — Ziua Muncii

4 iunie ( duminică), 5 iunie ( luni)— Rusalii

15 august (marţi ) — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi ) — Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri ) — Ziua Națională a României

25 decembrie (luni ), 26 decembrie (marţi ) — Crăciunul

Codul Muncii prevede 13 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

ZILE LIBERE 2017. Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi ) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni). În 2017, Paştele catoloc pică în aceeaşi zi cu cu Paştele ortodox.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 iunie – 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.

ZILE LIBERE 2017. Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

ZILE LIBERE 2017. De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.