Scutaru: Declaraţiile vicepremierului rus Rogozin sunt periculoase

Declaraţiile din ultimele zile ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin sunt periculoase, consideră şeful de campanie al Partidului Conservator (PC), Codrin Scutaru, care subliniază că este important de ştiut dacă administraţia de la Moscova împărtăşeşte opinia vicepremierului exprimată faţă de România sau se va delimita de aceasta.

11 mai 2014, 15:37
Scutaru: Declaraţiile vicepremierului rus Rogozin sunt periculoase

„Declaraţiile din ultimele zile ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin sunt periculoase şi România trebuie să primească explicaţii pertinente din partea Rusiei. Ministerul român de externe a cerut aceste clarificări încă de ieri, Moscova nu pare însă să se grăbească. Cred că este necesar ca România, mai ales ca ţară membră a NATO, să primească clarificările solicitate, având în vedere că este vorba despre unul dintre cei mai importanţi lideri ai Rusiei în acest moment şi despre poziţia sa faţă de noi. Este important să ştim dacă administraţia de la Moscova împărtăşeşte opinia vicepremierului său ori se va delimita„, a spus Scutaru potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.

În contextul ultimelor evoluţii din zonă, Codrin Scutaru crede că orice derapaj de la limbajul oficial, echilibrat, poate să creeze anumite confuzii şi nemulţumiri.

„Mi-am deschis cont de Twitter să aflu în timp util explicaţiile lui Rogozin despre cine suntem noi, românii, şi ce crede Rogozin despre noi”, a adăugat şeful de campanie al PC. 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris sâmbătă pe contul său de Twitter că, la solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său.

„La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160”, a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care s-a aflat de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autorităţile Republicii Moldova.

„Voi zbura, în pofida interdicţiei”, a mai scris vicepremierul rus, într-o postare ulterioară.

Ministerul Afacerilor Externe califică drept o „declaraţie foarte gravă” ameninţarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic rus în condiţiile în care România şi-ar fi închis spaţiul aerian pentru avionul său.

În acest context, MAE a solicitat autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de Externe, să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO.