Se adânceşte criza în Moldova: Mihai Ghimpu ameninţă cu un vot de neîncredere pentru preşedinte

Partidul Liberal din R.Moldova este pregătit să acorde un vot de neîncredere preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, în cazul în care acesta va insista pe candidatura lui Vlad Filat la funcţia de premier, a declarat liderul partidului, Mihai Ghimpu.

07 mart. 2013, 08:16
Se adânceşte criza în Moldova: Mihai Ghimpu ameninţă cu un vot de neîncredere pentru preşedinte

Liderul liberal moldovean a afirmat că şeful statului trebuie să înţeleagă responsabilitatea care îi revine în acest moment crucial şi că nu poate să vină cu candidatura lui Filat, odată ce Parlamentul i-a acordat votul de neîncredere. Liderul liberal a adăugat că Timofti trebuie să îl convingă pe Filat şi PLDM (Partidul Democrat-Liberal) să nu insiste asupra candidaturii, pentru că aceasta înseamnă în mod automat alegeri anticipate.

În plus, Ghimpu a declarat că formaţiunea sa este dispusă să voteze alături de Partidul Comuniştilor sau de oricare alt partid în acest sens, scrie Mediafax.

„În cazul în care preşedintele insistă cu domnul Filat şi lungeşte şi aprofundează această criză, care este în detrimentul nostru şi ne îndepărtează de Uniunea Europeană, să-şi asume răspunderea. Vom înainta vot de neîncredere şi vom vota cu comuniştii. Eu, în cazul dat, voi folosi toate metodele pentru ca să-mi apăr poporul şi statul. Vot de neîncredere pentru apartenenţa sa la un partid politic, dar nu la popor. Nici nu mă uit, nu iert pe nimeni şi votez cu oricine. Nu vreau să se ajungă la aceasta şi sper că domnul preşedinte conştientizează ce se întâmplă”, a declarat Mihai Ghimpu.

Cei trei lideri de la guvernare nu au ajuns la o înţelegere privind soluţionarea crizei politice după întrevederea de miercuri cu preşedintele Nicolae Timofti. Şeful statului a declarat că dialogul între liderii celor trei formaţiuni o să continue şi, atunci când vor ajunge la o întelegere, vor da semnale pentru o noua întrevedere.

Guvernul condus de Vladimir Filat a fost demis, marţi, cu voturile PD, PCRM și deputații neafiliați, în urma unei moţiuni de cenzură depusă de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

Şeful statului va desemna un nou prim-ministru. Premierul desemnat va prezenta Parlamentului, într-un interval de 15 zile, propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul. 

În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.