Se anunţă proteste în weekend. BNS, Cartel Alfa şi 39 de grupuri civice îndeamnă românii să ceară demisia Guvernului

Confederațiile sindicale Blocul Național Sindical și Cartel Alfa, alături de 39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale îndeamnă românii să ceară în stradă, duminică, demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului, se arată într-un comunicat al BNS.

22 nov. 2017, 13:43
Se anunţă proteste în weekend. BNS, Cartel Alfa şi 39 de grupuri civice îndeamnă românii să ceară demisia Guvernului

Confederațiile sindicale Blocul Național Sindical și Cartel Alfa, alături de 39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale solicită retragerea legilor Justiției, a legilor de modificare a codurilor penale și respingerea în Parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale.

„39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale, precum și confederațiile sindicale Blocul Național Sindical (alcătuit din 34 de federații profesionale) și Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federații profesionale) cheamă fiecare român să ceară în stradă, duminică, 26 noiembrie 2017, ora 18:00, retragerea legilor Justiției și a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010″, subliniază sursa citată.

Potrivit confederațiilor sindicale, de la 1 ianuarie 2018, povara responsabilității sociale va fi dusă doar de către salariați iar promisiunile de măriri salariale pentru bugetari s-au topit în explicații fantasmagorice despre brut și net, în vreme ce creșterile de prețuri sunt evidente.

„Pensiile noastre sunt în pericol prin reducerea contribuțiilor personale în depozite private în cadrul Pilonului II de pensii. Bugetul pentru sănătate a scăzut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienților sunt abuzate zilnic. Investițiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare. România este astăzi în situația în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel național sau de sector. Ca urmare, angajații sunt din ce în ce mai puțin protejați, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona țărilor de la Estul Uniunii Europene. Pe scurt, actuala coaliție de guvernare susține hoția, ineficiența, haosul și lipsa de transparență, invocând câștigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat”, se subliniază în comunicat.

Potrivit Agerpres, aceștia acuză confiscarea politică a sistemului de justiție, capturarea statului de către o mafie politică care slăbește legislația anticorupție pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic și instituțional declanșat de Guvern împotriva societății civile și atacurile majorității parlamentare împotriva aliaților din NATO și UE.

„În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliția de guvernare nesocotind sau ignorând fățiș opiniile și interesele legitime ale tuturor actorilor din societate. Societatea civilă și reprezentanții puterii judecătorești s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiției. Opiniile lor au fost nesocotite. Singura preocupare permanentă a guvernării sunt ‘drepturile’ infractorilor, și deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furați. Numirile în funcții publice ne-au adus persoane de o incompetență flagrantă și cu un nivel de moralitate cel puțin discutabil. Viitorul nostru și al copiilor noștri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanță pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă națională din care ne vom reveni în decenii”, se mai arată în documentul citat.

Blocul Național Sindical este alcătuit din 34 de federații profesionale ce reprezintă drepturile și interesele lucrătorilor din 17 sectoare de activitate în timp ce Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa este alcătuită din 41 de federații profesionale.