Se anunţă sărbători scumpe! Un purcel de şase săptămâni se vinde cu 600 de lei, iar un porc de 10-80 kg cu peste 1.500 de lei

Guvernul a dat liber la vânzarea porcilor, cu unele restricţii, iar românii au dat năvală să-şi asigure porţia de şorici şi cârnaţi.

11 nov. 2023, 07:37
Se anunţă sărbători scumpe! Un purcel de şase săptămâni se vinde cu 600 de lei, iar un porc de 10-80 kg cu peste 1.500 de lei

Un porc de Crăciun costă o mică avere în acest an! Se apropie cu paşi repezi sărbătoare Crăciunului, iar în Gorj crescători de porci şi-au expus deja ofertele. Un purcel de 6 săptămâni se vinde între 450 și 600 de lei, iar porcii de 70-80 kg variază între 1.400 lei și 1.600. Pentru porcii de peste 150 kg, prețul se situează între 14 și 16 lei pe kilogram.

Crescătorii aduc în discuție provocările pieței, cu fluctuații la furaj, dar şi noile norme pe care trebuie să le respecte conform DSVSA: „Am de vânzare. Şi mici şi mari. De când am ieşit la pensie cu asta mă ocup. E greu, nu-i o muncă uşoară. Mai lăsăm şi noi la preţ că altfel ne ia concurenţa. Dar cât să şi lăsăm. Porumbul e scump, furajele la fel. Nu putem să creştem porcii doar cu ghindă din pădure„, spune Gabriel, un gospodar din comuna Stăneşti.

Prima de Crăciun creşte la 3.000 de lei net. Cine sunt angajaţii din România care primesc bani de porc, cozonac, vin şi murături. Rămân şi de ţigări!

Gospodarul afirmă că este la curent cu toate normele impuse de DSVSA şi că se pune mereu la punct pentru a nu-şi pierde clienţii: „Nu vând fără aviz de la medicul veterinar. Aşa ni s-a spus, aşa facem. Eu imi doresc să am parte de clienţi mulţumiţi. Când îţi faci treaba bine şi oamenii te respectă. Am oameni care cumpără de la mine de cinci ani„.

Lovitura pentru buzunarele romanilor. Carnea de porc, vedeta sarbatorilor de Craciun, se va scumpi cu 20%

Preț porci în viu și carcasă în 2023, luna octombrie. Chiar dacă ne mai despart circa două luni și jumătate până la Crăciun, când interesul pentru carnea de porc este mult mai mare, cumpărătorii care achiziționează carne din ferme sunt interesați de prețul din această perioadă. Crescătorii spun că prețul porcului pornește de la 15 lei pe kilogram până la 20 de lei în viu și este între 25 de lei și 35 de lei pe kilogram la carcasă. Cele mai mari prețuri sunt pentru porcii din rasa Mangalița.

Cea mai scumpă carne de porc în viu dar și carcasă, cumpărate direct din fermă, este cea din rasa Mangalița pentru care prețul în viu este și de 30 de lei pe kilogram și 35 de lei pentru carcasă, conform anunțurilor de pe site-urile de specialitate.

La polul opus sunt porcii din rase comune unde crescătorii cer 15 – 20 de lei pe kilogram în viu și 25 de lei la carcasă, adică pentru porcul sacrificat. Pe un grup de crescătorii fermierii au făcut un sondaj cu privire la prețurile de sezon la porci.

Sarbatorile de iarna vin la pachet cu scumpiri record la alimente, in ciuda masurii de plafonare a adausului comercial. Vorbim aici in special de carnea de porc, care este cea mai cumparata de catre romani in perioada sarbatorilor de iarna si care, spun specialistii, se va scumpi cu peste 20% pana de craciun. Problema ar fi importul, pentru ca importam peste 90% carne de porc care se vinde pe rafturile magazinelor din tara noastra.

DOCUMENT Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun. Cine poate primi preţiosul tichet

In plus, putem primi amenda de pana la 6.000 lei daca alegem sa ne sacrificam porcul in propria curte fara a respecta reguli stricte. Iar toata aceasta situatie vine in contextul in care Uniunea Europeana ne recomanda sa devenim vegetarieni, nu carnivori si sa mancam insecte sau viermi de matase in locul carnii, pentru ca in perioada urmatoare, in urma unor studii facute de cercetatori britanici, s-a ajuns la concluzia ca acest aliment dauneaza grav sanatatii si Parlamentul European, impreuna cu mai multe guverne, militeaza pentru stoparea consumului de carne si este posibil ca in perioada urmatoare sa gasim pe pachetele de carne etichete de avertizare asemanatoare cu cele de pe pachetele de tigari.

Prețuri porci în viu în diferite județe

Pe grupul de Facebook dedicat crescătorilor de porci ”Porci și purcei de vânzare România”, un crescător a făcut un sondaj al prețurilor pentru animalele în viu cumpărare de la gospodari și ferme mici. Iată care este prețul pe kilogram în viu, în județele unde crescătorii au venit cu un răspuns:

– Preț porc în viu în județul Botoșani: 15 lei kilogram;
– Preț porc în viu în județul Buzău: 15 lei kilogram;
– Preț porc în viu în județul Tulcea: 16 lei kilogram;
– Preț porc în viu în județul Maramureș: 16 lei kilogram;
– Preț porc în viu în județul Bistrița-Năsăud: 18 lei kilogram;
– Preț porc în viu în județul Prahova: 18 lei kilogram;
– Preț porc în viu în județul Suceava: 20 lei kilogram.

Prețuri la porc sacrificat pe județe 

În cazul porcilor direct sacrificați și tranșați de crescători, prețul unui kilogram de carne de porc pornește de la minim 25 de lei pe kilogram și ajunge și la 35 de lei, în cazul raselor mai ”speciale” cum ar fi Mangalița. Iată ce prețuri au indicat crescătorii, pe județe, la carnea de porc carcasă:

– Preț porc carcasă în județul Botoșani: 25 de lei pe kilogram;
– Preț porc carcasă în județul Argeș: 25 de lei pe kilogram;
– Preț porc carcasă în județul Tulcea: 26 de lei pe kilogram;
– Preț porc carcasă în județul Timiș: 27 lei kilogram cu cap și organane și fără cap și organe 28 lei, rasa Pietrain;
– Preț porc carcasă în județul Bistrița-Năsăud: 30 de lei pe kilogram;
– Preț porc carcasă în județul Satu-Mare: 35 de lei pe kilogram, rasa Mangalița.

Prețurile pentru kilogramul de porc în viu sunt prețuri medii pentru județele de mai sus, fiind prețurile publicate pe site-urile de anunțuri sau în sondaje de pe grupurile de pa Facebook.