Se anunță scumpiri uriașe și la cartofi! Cât va ajunge să coste un kilogram de cartofi în piață

Criza din Ucraina ar putea face prețurile la tot mai multe produse să explodeze în toată Europa. Producătorii se tem acum că victimele acestei crize, care vor avea prețuri uriașe, sunt pâinea, produsele de panificație, berea și chiar cartofii.

26 mart. 2022, 17:00
Se anunță scumpiri uriașe și la cartofi! Cât va ajunge să coste un kilogram de cartofi în piață

Prețuri uriașe la cartofi! Potrivit unui raport făcut de Interprofesionala franceză a cartofului (CNIPT), situația conflictuală din Ucraina ar putea duce la o creștere considerabilă a prețurilor la cartofi.

„Războiul va afecta cel mai probabil fluxurile actuale de cartofi de conservare către țările din Europa Centrală și de Est. Ucraina este un producător important al acestui tubercul. Din cauza consumului intern semnificativ, importă aproape 250.000 de tone în fiecare an.

Principalii săi furnizori sunt Polonia, Lituania și România. Franța nu exportă prea mult produs direct în Ucraina. Dar trimite fluxuri importante de cartofi către țările vecine care îi reexportă în Ucraina.”; conform CNIPT.

Rusia importă până la 100.000 de tone de chipsuri congelate și alți cartofi procesați exclusiv din Uniunea Europeană, dar războiul ar putea duce la încetarea acestor fluxuri ce ar putea fi transferate către alte destinații.

Anul trecut, potrivit unei analize, România se afla pe locul șase în Europa în ceea ce privește producția de cartofi. Producția totală a ajuns anul trecut la 2,68 de milioane de tone. România a ajuns, tot anul trecut, pe locul patru, cu 166.000 de hectare cultivate cu cartofi.

În 2022, un kilogram de cartofi costă 18 – 20 de lei la piață, dar acest preț ar putea ajunge la 25 – 30 de lei pe kilogram, potrivit estimărilor făcute de specialiști.

Aceste prețuri majorate la angro de producătorii români ar putea apărea din cauza pierderilor înregistrate anul trecut. Fermierii vor să recupereze ce au pierdut în 2021 prin vânzarea culturilor din acest an.

Aceste modificări de prețuri sunt valabile și pentru culturile de cartofi, care ar putea ajunge tot pe la 25 – 30 de lei în piețele agricole din România.

Citește și Preţul alimentelor de bază a crescut cu peste 30% în şase luni. Aplicaţia prin care găseşti cele mai ieftine produse

Citește și Preţul pâinii a explodat! Cât a ajuns să coste o franzelă în Bucureşti