Se anunţă un eşec al negocierilor Brexitului. Europenii i-au dat guvernului termen pentru un compromis acceptabil

Publicat: Marţi, 08 Octombrie 2019 17:29 // Actualizat: Marţi, 08 Octombrie 2019 17:29 // Sursa: romaniatv.net

Negocierile cu privire la Brexit între Londra şi UE păreau pe cale să se întrerupă marţi, cu ceva mai bine de trei săptămâni înaintea datei prevăzute a divorţului, iar Bruxellesul îl acuză pe premierul britanic Boris Johnson că se joacă cu ”viitorul Europei”.

Europenii au dat Guvernului britanic termen până la sfârşitul săptămânii să le prezinte un compromis acceptabil şi să ajungă la o despărţire amiabilă la 31 octombrie, după 48 de ani de viaţă comună. Fără să aştepte acest termen, cele două părţi nu-şi ascund nemulţumirea. În urma unei convorbiri între liderii conservatori Boris Johnson şi Angela Merkel, o sursă de la Downing Street a apreciat că un acord este ”practic imposibil”.

Potrivit acestei surse, cancelarul german l-a avertizat pe premierul britanic că un acord este ”extrem de improbabil” dacă noile propuneri ale Londrei nu prevăd o rămânere a Irlandei de Nord britanice în Uniunea Vamală europeană. Londra refuză acest lucru, iar planul său prevede o simplă aliniere la reglementări, însă nu vamală, cu Republica Irlanda vecină, un stat membru UE.

Este vorba despre evitarea reimpunerii unei frontiere fizice între cele două Irlande şi apărarea păcii pe insulă, după mai multe decenii de violenţă.

Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a acuzat pe Boris Johnson că se joacă cu ”viitorul Europei şi Regatului Unit, într-un ”joc stupid de reproşuri” cu privire la responsabilităţile unui eşec al negocierilor Brexitului. Şi lira sterlină a primit o lovitură. ”Ultima rază de speranţă a dispărut”, afirmă Neil Wilson, analist Markets.com.

Propunerile prezentate săptămâna trecută de Londra într-o încercare de a pune capăt problemei frontierei irlandeze au fost respinse de către europeni. UE refuză dreptul de veto pe care Londra vrea să-l acorde Adunării şi Executivului nord-irlandeze şi respinge propunerile din plan cu privire la controale vamale între cele două Irlande.

Ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE cu orice preţ la 31 octombrie, în pofida unei legi cu caracter constrângător care-l obligă să ceară o amânare cu trei luni în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie, imediat după summitul european prezentat drept al utimei şanse.

Într-un document care prezintă rezumatul măsurilor luate în vederea unui potenţial ”no deal”, Boris Johnson să asigurări că ţara sa ”este pregătită” de această opţiune.Însă centrul de reflecţie Institute for Fiscal Studies (IFS) a prezentat un scenariu negru - o prăbuşire a activităţii economice şi o scădere a veniturilor fiscale, iar prin ricoşeu o explozie a deficitului public al Regatului Unit.

În cazul acordării unei amânări, Johnson ar face campanie în favoarea unui ”no deal”, în cazul unor alegeri anticipate, cu scopul de a ”marginaliza” Partidul Brexitului (eurofob), a avertizat o sursă în The Spectator.

Potrivit fostului ministru al Muncii Amber Rudd, care a demisionat din Guvern în septembrie, această sursă ar fi Dominic Cummings, consilierul special al lui Boris Johnson şi ”creierul” victoriei "Leave" în referendumul Brexitului sin 2016.

Guvernul, care se află în precampanie electorală, doreşte să suspende Parlamentul după încheierea dezbaterilor, marţi seara, aşa cum este cutuma, pentru a-şi putea prezenta programul politic naţional lunea viitoare.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8393
RON
06 Jun
noapte 15 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H