Se aplică din ianuarie 2023! Obligativitate impusă de ANAF proprietarilor de locuinţe

Anul 2023 va începe cu o obligativitate pentru proprietarii de locuințe. Legislația îi obligă pe cei care realizează venituri din închirierea sau subînchirierea atât a bunurilor mobile cât și imobile.

07 ian. 2023, 09:03
Se aplică din ianuarie 2023! Obligativitate impusă de ANAF proprietarilor de locuinţe

Începând cu luna ianuarie a anului 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) îi obligă pe proprietarii de locuințe care-și închiriază proprietățile să înscrie contractul de închiriere la ANAF.

Măsura este prevăzută la punctul 50 al Ordonanței de Guvern nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.

Zeci de mașini confiscate scoase la vânzare de ANAF, la prețuri reduse

Ghidul ANAF al chiriilor

 ne indică toate obligațiile fiscale și care sunt sancțiunile pentru nerespectarea lor, dar, pentru a nu ne pierde în detalii, în rândurile de mai jos puteți găsi esențialul care trebuie știut de oricine realizează venituri din chirii și vrea să nu aibă probleme cu statul.

Pentru înregistrarea unui contract proprietarul trebuie să solicite o „cerere de înregistrare a contractelor de locațiune” (formularul 168), ce poate fi depusă și electronic, prin Spațiul Privat Virtual (SPV), administrat de ANAF.

Principalul avantaj pe care înregistrarea la ANAF a contractului de închiriere este acela că proprietarul îl va putea evacua imediat pe chiriașul rău-platnic.

De menționat că înregistrarea contractului NU este obligatorie și declararea veniturilor chiriilor.

Ca să declare o chirie, proprietarul trebuie să completeze o declarație unică pe care o poate depune online în termen de 30 de zile de la încheierea contractului.

Ce spune punctul 50:
„La articolul 120, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alin. (6^1) și (6^2), cu următorul cuprins:
(6^1) Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

(6^2) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (6^1) se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.

Obligativitatea va fi impusă din ianuarie 2023
Conform OG nr. 16/2002, obligativitatea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

„Prevederile pct. 50 se aplică începând cu contractele de închiriere încheiate începând cu 1 ianuarie 2023”, se precizează în documentul citat.

ANAF a decis oficial! Este obligatoriu de la 1 ianuarie 2023. Nu scapă nimeni
ANAF a decis oficial! Este obligatoriu de la 1 ianuarie 2023. Nu scapă nimeni de noile măsuri. Astfel, de anul viitor, companiile de curierat vor raporta la ANAF livrările plătite ramburs de către români, pentru a evita astfel evaziunea fiscală.

Începând cu luna ianuarie, companiile de curierat sunt obligate să raporteze la ANAF toate livrările care au ca metodă de plată rambursul, pentru a ajuta instituţia să crească nivelul de încasare a taxelor şi impozitelor.

Legea dată anul acesta va reprezenta un volum foarte mare de informaţii pe care ANAF va trebui să îl gestioneze pentru a putea creşte rata colectării ratelor, în contex­tul în care plăţile ramburs încă domină piaţa livrărilor. Instituţia spune că o astfel de re­formă impune modernizarea şi digitalizarea urgentă a ANAF.

Declaraţia unică 2023, în Monitorul Oficial. Milioane de români trebuie să o completeze şi să o depună la ANAF Descarcă DOCUMENT

„ANAF este dedicată constant iniţia­ti­ve­lor de digitalizare în scopul atingerii o­biectivelor instituţiei privind îmbunătăţirea conformării voluntare, comba­terea evaziu­nii fiscale şi creşterea eficienţei colectării, a­si­gurând atât scăderea costului colectării (la nivelul agenţiei), cât şi a costului con­formării (la nivelul contribuabili­lor). Această refor­mă abor­dea­ză nevoia urgentă de moderni­zare şi digitalizare a ANAF, astfel încât co­lectarea impozitelor să fie mai eficientă în ra­port cu obiectivul de a creşte raportul venit – PIB şi de a reduce deca­lajul fiscal la TVA“, spun reprezentanţii ANAF.