Se apropie Paştele. Puneţi ouăle roşii la fereastră şi veţi avea parte de o minune!

Cum sărbătoarea Paștelui se apropie cu pași repezi, iată care sunt cele mai frumoase tradiții și superstiții legate de ouăle roșii sau cele încondeiate.

25 mart. 2018, 09:26
Se apropie Paştele. Puneţi ouăle roşii la fereastră şi veţi avea parte de o minune!

Ouăle colorate în alte culori decât roșu, vestesc bucuria primăverii

O veche tradiție maramureșeană spune că oul roșu păzește casa, de aceea oamenii pun ouă la fereastră pentru a feri locuința de energiile negative.

De asemenea, se crede că ouăle care crapă și fac viermișori până la Înălțarea Domnului aduc bunăstare în casă.
Totodată, se spune că răul nu va învinge niciodată atâta timp cât pe pământ va fi sărbătorită Învierea Mântuitorului și vor fi vopsite ouăle roșii, în amintirea jertfei lui Hristos. În cee ace privește ouăle vopsite în alte culori, precum galben, verde, albastru, etc., se spune că aceste vestesc bucuria primăverii.

În prima zi de Paște, spălați-vă fața cu apă în care ați așezat un ou roșu

Din bătrâni s-a păstrat obiceiul ca dimineața zilei de Paște, toată familia să își spele fața în apa în care a fost așezat un ou roșu, o monedă de argint și un fir de busuioc, pentru a fi sănătoși tot anul, frumoși și tari în fața necazurilor.

Primul ou de Paște, spart de capul familiei, va fi tăiat în felii câți membri are familia respective și fiecare va mânca. Potrivit tradiției, ouăle se ciocnesc în ziua de Paște doar de bărbați.