Se clatină siguranța energetică a României. KazMunayGas are în plan preluarea activelor Lukoil România și schimbarea clasamentului pe piață

Compania kazahă de petrol şi gaze KazMunayGas (KMG), proprietarul Rompetrol, plănuiește o lovitură pe piața produselor petroliere din România, ținta fiind activele Lukoil România.

29 mart. 2023, 20:15
Se clatină siguranța energetică a României. KazMunayGas are în plan preluarea activelor Lukoil România și schimbarea clasamentului pe piață

Liderul Rusiei, Vladimir Putin, a cerut invadarea Ucrainei, în data de 24 februarie 2022, iar la scurt timp Uniunea Europeană a impus o serie de sancțiuni economice Rusiei, una dintre ele vizând exportul de petrol al Moscovei. Încă de la început s-a dorit o renunţare în etape la ţiţeiul şi produsele petroliere de origine rusă, numai că aceste restricţii nu se aplică achiziţiilor de petrol din terţe ţări şi livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de ţiţei este încărcat în/sau tranzitează Federaţia Rusă.

România face parte din țările care trebuie să respecte și să aplice aceste sancțiuni stabilite de UE împotriva Rusiei, dar în culise se duce o altă ”bătălie”, a țițeiului.

KazMunayGas ocupă o poziție-cheie în această „bătălie” din culise

  • Fondată în anul 2002 – prin fuziunea ”Kazakhoil” și ”Oil and Gas Transportation” – compania de petrol și gaze KazMunayGas (KMG) din Kazahstan a achiziționat, în anul 2007, 75% din acțiunile Rompetrol, contra sumei de 2,7 miliarde €.
  • În anul 2014, Rompetrol Group NV a fost redenumită KMG International, ca parte a strategiei de integrare a tuturor activităților din cadrul NC KazMunayGas JSC – acționar al grupului și operator național de petrol și gaze din Kazahstan.
  • Rompetrol este marca principală a KMG International, utilizată pentru activitățile de rafinare, petrochimie și retail din România, Moldova, Bulgaria, Georgia.
  • Compania deține Petromidia, cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre.
  • Grupul operează o a doua rafinărie, Vega, cu o istorie de peste 110 ani, care a evoluat de la o unitate clasică de rafinare a petrolului la un producător și furnizor de produse speciale, obținute din materiale semifabricate livrate de Petromidia.

Piața petrolieră din România e împărțită în trei segmente controlate de OMV Petrom, Lukoil și Rompetrol (deținută de KMG), cele trei companii având afaceri – la nivelul anului 2021, de pildă – de peste 41 de miliarde de lei.

Reacția Consiliului Concurenței

KazMunayGas (KMG), proprietarul Rompetrol, vrea să cumpere toate activele Lukoil în România, lucru care ar duce la o schimbare a clasamentului pieții. Însă tocmai această putere de care s-ar bucura KazMunayGas ar putea duce la un „nu” ferm din partea Consiliului Concurenței.

Totuși, transmis aceleași surse, ”există semnale că reprezentanții KazMunayGas trag sforile pentru a obține acceptul, iar o astfel de întâlnire a avut loc pe data de 8 martie 2023. În perspectiva cumpărării activelor Lukoil au fost alocate deja bugete impresionante de PR și lobby. În condițiile unei asemenea preluări, România ar fi, realmente, un butoi cu pulbere”.

”Dacă demersul va fi transformat în realitate și kazahii vor prelua Lukoil, KazMunayGas (KMG) ar ajunge la o poziție dominantă pe piața din România, iar prețul carburanților ar putea să crească dacă vor dori asta. Deja, la Consiliul Concurenței, reprezentanții KazMunayGas (KMG) încearcă să tragă sfori pentru ca un astfel de scenariu să fie pus în practică.

Există și riscul ca, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei, kazahii – ținând cont de relația strânsă pe care o au cu rușii – să facă, de fapt, jocurile Moscovei, astfel încât embargoul să fie fentat.

Având în vedere războiul din Ucraina, aplicarea embargoului UE asupra produselor petroliere rusești pune România într-o situație foarte complicată, care trebuie gestionată astfel încât dependența de țările aflate sub influența Rusiei să fie minimizată, iar Kazahstan face parte din categoria țărilor cu risc, aflate sub tutela Rusiei”, au declarat surse Gândul din piața petrolieră.

Consiliul Concurenței, prin intermediul Biroului de Presă, a transmis că încă nu există nicio notificare din partea companiei KazMunayGas în legătură cu eventuala achiziționare a activelor Lukoil. ”Consiliul Concurenței nu a primit până în prezent nicio notificare privind o posibilă preluarea a activelor companiei Lukoil România de către KazMunayGas”, au precizat reprezentanții Consiliului Concurenței, pentru Gândul.

Citește mai multe pe Gândul despre cum ar fi încălcat compania KazMunayGas toate regulile de piață și a schimbat denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Midia.