Se dau 2.000 de lei de la stat fără să-i mai dai înapoi. Cine poate lua banii. Voucherele Materna au ajuns deja la mame

La începutul anului curent, viitoarele mame din tara au aplicat pentru a beneficia de vouchere prin Programul Materna, inițiat de primarimariile de la nivel local.
Filip Stan
25 mai 2024, 07:04
Se dau 2.000 de lei de la stat fără să-i mai dai înapoi. Cine poate lua banii. Voucherele Materna au ajuns deja la mame

Scopul programului Materna este de a oferi suport financiar femeilor însărcinate, contribuind la creșterea natalității și sprijinirea familiilor într-un moment crucial. Printre acestea se numara si beneficiarele, cu vârstă de peste 18 ani și rezidente în municipiul Botoșani.

Acestea primesc 2.000 de lei, sumă destinată acoperirii costurilor pentru analize medicale și tratamente necesare pe parcursul sarcinii, distribuite în două tranșe din fondurile bugetului local.

Astfel 121 de viitoare mame din Botoșani care au aplicat pentru a beneficia de vouchere prin Programul Materna se bucura deja de aceasta suma.

Viitoarele mame interesate trebuie să depună o cerere la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Botoșani.

Viceprimarul Liviu Toma a oferit detalii despre procesul de aplicare:

  • Cererea se depune la sediul Direcției pe strada Săvenilor, nr.12, sau în format electronic.
    Programul de primire a cererilor este de luni până joi, între orele 9:00 – 15:00.
    Documentele necesare includ:Cerere tip completată
    Copie după cartea de identitate
    Certificat fiscal eliberat de Direcția Impozite și Taxe Locale
    Adeverință de la medicul ginecolog
    Ecografii care confirmă sarcina

De la debutul său, la 1 iulie 2023, și până la finalul anului, programul a înregistrat o cerere semnificativă, cu 222 de aplicante și o sumă totală de 313.000 de lei acordată sub formă de vouchere.

Cum funcționează ajutorul de stat pentru mamelor defavorizate prin noua Ordonanță de Urgență privind îngrijirea nou-născuților?
Prin Ordonanța de Urgență 34/2024, adoptată pe data de 12 aprilie, mamele defavorizate beneficiază de un sprijin financiar semnificativ pentru îngrijirea nou-născuților. Ajutorul, în valoare de 2.000 de lei acordat într-o tranșă unică, este destinat achiziției de produse necesare îngrijirii copilului, inclusiv:

  • Scutece
    Produse pentru toaleta nou-născutului
    Articole de vestimentație pentru nou-născut
    Articole sanitare și medicale necesare pentru mamă și copil

Acest ajutor financiar se adresează mamelor aflate în diverse situații de dificultate, inclusiv cele fără venituri suficiente, cu dizabilități, în situații critice de viață, fără acte de identitate, minore, sau cele care nu dețin cetățenie română și provin din zone de conflict.

Pentru a accesa fondurile, este necesar ca nou-născutul să nu depășească vârsta de trei luni la momentul solicitării, conform definiției legale.

Pe lângă ajutorul financiar, OUG 34/2024 introduce și măsuri auxiliare pentru reducerea deprivării materiale, printre care:

  • Consiliere în alăptare
    Educație sanitară și de prim-ajutor
    Facilitarea accesului la servicii medicale și sociale
    Educație pentru igiena personală și a locuinței
    Recomandări nutriționale pentru bebeluși, necesare pentru diversificarea alimentației
    Implementarea acestui program se va desfășura pe parcursul a patru ani, până în 2027, cu un buget alocat de echivalentul în lei a 24 de milioane de euro.

Vouchere noi din 2024! Ce categorie de români va primi 2.000 lei gratis de la stat. Banii au destinaţie precisă

Vouchere noi din 2024!

Vouchere noi din 2024, o categorie de români va primi 2.000 lei de la stat. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va finanţa acordarea ajutoarelor pentru cumpărarea produse specifice trusoului pentru bebeluşii din categoriile vulnerabile.

VOUCHERE 2024 Care români vor primi vouchere pentru alimente în 2024. La ce sumă creşte plafonul veniturilor

Vor primi aceste ajutoare, în valoare de 2.000 lei, mamele din anumite categorii sociale care nasc începând cu anul 2024, au mai transmis reprezentanţii instituţiei, care au adăugat că, pentru acordarea acestui sprijin, timp de patru ani, a fost alocat un buget de 24 milioane euro.

Vouchere 2024. Ce categorie de români va primi 2.000 lei de la stat

„Vor beneficia de aceste ajutoare cuplurile mamă-nou născut, din grupurile defavorizate: mame beneficiare de venit minim garantat, care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, care se află în situaţii de risc), aflate temporar în situaţii critice de viaţă, care nu deţin acte de identitate, sunt minore sau sunt cetăţeni străini/apatrizi şi provin din zone de conflict”, mai precizează postarea de, joi, pe pagina de Facebook a MIPE.

10 pași ca să obții vouchere Materna, acordat femeilor însărcinate

Ai aflat că vei deveni mămică și deja îți faci griji pentru cheltuielile pe care le presupun investigațiile medicale specifice unei sarcini? Dacă locuiești în București, îți poți amortiza o parte din costuri prin Voucherul Materna.

Este vorba despre un sprijin financiar în valoare totală de 2.000 de lei care se acordă femeilor însărcinate. Condiția este să ai peste 18 ani și domiciliul stabil sau viză de reședință de cel puțin 6 luni în București.

Chiar dacă valoarea voucherelor nu acoperă integral sumele plătite pentru analize de o viitoare mămică, cei 2.000 de lei reprezintă un ajutor binevenit.

Voucherele Materna se acordă în două etape: primul voucher, cu valoare de 1.000 de lei, se acordă imediat după săptămâna 10 de sarcină, iar cel de-al doilea voucher, tot de 1.000 de lei, după intrarea în săptămâna 24 de sarcină.

Voucherele sunt împărțite în tichete cu valoarea de 50 de lei fiecare.

Voucherele Materna 2023 pot fi utilizate exclusiv pentru medicamente (inclusiv dispozitive medicale) și servicii medicale (serviciul medical nu trebuie să fie neapărat de Obstetrică-Ginecologie).

Trebuie să știți că voucherele sunt acceptate numai de unitățile care au contract cu DGASMB.

Dacă ești însărcinată cu gemeni, primești tot 2.000 de lei

Dacă Voucherele Materna se folosesc în alte scopuri decât cele menționate, acestea vor fi suspendate.

Voucherele Materna nu se comercializează și nu se preschimbă în bani.

Vouchere energie 2024. Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2024. Anunţ oficial despre plafonarea tarifelor
Este foarte important ca dosarul pentru aceste voucher să fie depus exact în termenul prevăzut de lege, adică la scurt timp după săptămâna 10 de sarcină, respectiv începând cu săptămâna 24 de sarcină.

Dacă, de exemplu, depuneți dosarul pentru prima tranșă din săptămâna 24 de sarcină, nu veți mai primi și suma aferentă primului trimestru de sarcină.

Pe de altă parte, dosarele incomplete depuse online, care nu se completează în termen de 30 de zile de la data înștiințării prin e-mail a completării dosarului, vor fi considerate respinse.

În vederea acordării Voucherului Materna, femeile gravide trebuie să depună un nou dosar pentru care vor beneficia de tranșa corespunzătoare a voucherului aferentă săptămânii de sarcină de la momentul depunerii noului dosar.

În cazul în care ești însărcinată cu gemeni, valoarea voucherului rămâne aceeași, adică 2.000 de lei.

Nu trebuie să ai datorii la bugetul local

Ca să puteți beneficia de acest voucher nu trebuie să aveți datorii la Direcția de Taxe și Impozite (DITL). În momentul depunerii dosarului, persoanele care locuiesc în Sectoarele 2 și 4 trebuie să depună certificatul fiscal emis de către DITL prin care se atestă că nu au datorii la bugetul local.

La momentul depunerii dosarului, certificatul nu trebuie să aibă o vechime mai mare de 30 de zile calendaristice.

Pentru celelalte sectoare, aceste verificări sunt făcute de către personalul Biroului Voucher Materna și Sprijin Financiar.

Cererile și documentele necesare pentru obținerea voucherelor se pot depune la birourile din Str. Constantin Mille, nr. 10, sector 1, București și Str. Turnu Măgurele, nr. 17 A, sector 4 (centrul Ominis).

De asemenea, cererile și documentele pot fi trimise și prin mail, la adresa [email protected]

Acte necesare pentzru voucherele Materna

– cerere-tip (poate fi descărcată de pe site-ul DGASMB)
– notă informare beneficiari-GDPR
– declarație de consimţământ (se completează doar în cazul în care se depune dosarul/se ridică voucherul de către o altă persoană)
– copie după actul de identitate al femeii gravide (față-verso în cazul vizei de reședință), din care să reiasă domiciliul/reşedinţa de cel puțin 6 luni pe raza Municipiului Bucureşti la data depunerii cererii.
* în cazul în care cartea de identitatea a fost eliberat mai recent de 6 luni, dovada domiciliului/reședinței pe raza administrativ teritorială a Municipiului București se face prin anexarea unei fotocopii după cartea de identitate anterior deținută sau prin adeverință privind istoricul de domiciliu eliberată de Direcția de Evidență a Persoanelor de sector.
– certificat fiscal (în original, cu semnăturile și ștampila unității emitente/digital, cu semnătura electronică a unității emitente), emis de către Direcția Taxe și Impozite Locale de sector, prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local;
*(doar gravidele cu domiciliul sau reședința în Sectorul 1, Sectorul 3, Sectorul 5 și Sectorul 6 depun documentele fără certificat fiscal, eliberat de către DITL.

În baza protocolului dintre DGASMB și DITL din aceste sectoare, verificarea se efectuează de către personalul Biroului Voucher Materna.
– adeverință (în original) eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii, semnată și parafată (trebuie să fie eliberată de cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului)
– copie a ecografiei (interpretarea, nu pozele!) de confirmare a sarcinii incipiente sau, după caz, ultima ecografie efectuată.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Campanie Electorală Anticipată Începe În Franța după Victoria Extremei Drepte la Alegerile Europene
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?