Se dau 358 de milioane euro pentru susţinerea IMM-urilor afectate de pandemie. Cine poate beneficia de ajutorul de stat

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru Măsura 4.1.1., prin care se acordă 358 milioane de euro pentru refacerea capacităţii de rezilienţă microîntreprinderilor şi IMM-urilor.

10 aug. 2022, 12:50
Se dau 358 de milioane euro pentru susţinerea IMM-urilor afectate de pandemie. Cine poate beneficia de ajutorul de stat

Lansarea apelului va avea loc la 23 august 2022 şi se va încheia pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59.

Comisia Europeană a anunţat aprobarea schemei de ajutor de stat pentru România în valoare de 358 milioane de euro pentru susţinerea întreprinderilor în contextul pandemiei de COVID-19, precizând că aceasta respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Prin această măsură sunt sprijinite investiţiile destinate capacităţilor de prestare de servicii şi retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă, prin Acţiunea 4.1.1. – Programul Operaţional Competitivitate.

Măsura e necesară, adecvată și proporțională pentru a facilita dezvoltarea anumitor activități economice, a transmis Executivul european.

„Primim o nouă veste bună din partea Comisiei Europene. Schema de ajutor de stat pentru una dintre măsurile prin care suntem alături de mediul de afaceri a fost aprobată. Vorbim despre finanţări prin care sprijinim refacerea capacităţii de rezilienţă microîntreprinderilor şi IMM-urilor, prin realizarea de investiţii pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie sau prestare de servicii, dar şi pentru retehnologizare. În ultimele trei luni am lansat măsuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediul de afaceri, care este fără doar şi poate coloana vertebrală a economiei româneşti, iar până în acest moment toate se implementează conform aşteptărilor”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Valoarea schemei de ajutor de stat prin aplicarea mecanismul de supracontractare prevăzut de legislaţia în vigoare este de 358.140.596 euro. În funcţie de numărul şi calitatea proiectelor depuse, bugetul poate fi majorat până la 400 milioane euro, în conformitate cu prevederile europene.

Citește și Granturi pentru IMM-uri în valoare de 400 de milioane de euro. Marcel Boloş: „Criteriile de selecţie a proiectelor sunt specifice perioadei de criză”

Proiectele aferente Măsurii 4.1.1 vor finanţa investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă şi vor avea ca activităţi eligibile:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie/servicii existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie/servicii pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică necesare activităţii de producţie şi servicii precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie/servicii existente. Ce trebuie să ştie cei care vor să aplice

Pentru proiectele care intră sub incidenţa ajutorului de minimis valoarea finanţării nerambursabile este de minim 50.000 euro şi maxim 200.000 euro, iar pentru proiectele care intră sub incidenţa ajutorului de stat valoarea finanţării nerambursabile este de minim 50.000 euro şi maxim 500.000 euro.

Citește și Marcel Ciolacu, despre criza energetică. „Preţul pentru IMM-uri şi zona casnică trebuie să rămână un preţ reglementat”