Se dau bani de la stat, milioane de români vor beneficia de ajutor. Decizia a fost votată în ultima şedinţă de Guvern

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, să aloce 56 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat pe anul în curs în sectorul zootehnic, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

15 feb. 2018, 14:36
Se dau bani de la stat, milioane de români vor beneficia de ajutor. Decizia a fost votată în ultima şedinţă de Guvern

„(…) O hotărâre de simplificare privind sprijinul acordat pentru sectorul zootehnic. Se alocă o sumă pentru plata ajutorului de stat pentru anul în curs de 56 de milioane de lei, din care 27 de milioane de lei pentru taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 29 de milioane de lei pentru ovine şi caprine”, a declarat Nelu Barbu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Prin acelaşi act normativ se prevede că „atestatul de producător care trebuie ataşat la cererea de plată să fie temporar înlocuit cu adeverinţa emisă de aparatul de specialitate al primăriei localităţii unde a fost depusă cererea prin care se confirmă solicitarea atestatului de producător”.

„(…) S-au schimbat puţin normele începând cu 1 ianuarie şi acolo unde primăriile nu au intrat în posesia atestatelor de producător, au această posibilitate acum să elibereze anumite adeverinţe”, a explicat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că în cadrul aceleiaşi şedinţe a fost adoptată şi o ordonanţă de urgenţă care se referă la „anumite modificări aduse legislaţiei ce reglementează schemele de plăţi în agricultură”.

„Această ordonanţă de urgenţă, prin aceste modificări, se referă la cererile unice de plată aferente anului 2018, care se depun începând cu data de 1 martie. De aici şi urgenţa, trebuia reglementat pentru simplificare. Avem, pe de-o parte, simplificarea normelor aplicabile măsurilor de ecologizare aferent plăţii pentru înverzire, creşterea fexibilităţii aplicării sprijinului cuplat, în sensul ca această aplicare să poată fi revizuită anual până la data de 1 august, cu efecte asupra anului următor”, a adăugat Nelu Barbu.

Potrivit lui, prin aceeaşi OUG se introduce posibilitatea de „a mări cuantumul plăţii pentru tinerii fermieri, de la 25 la 50% din cuantumul pe hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă”.

„Procentul urmează a fi stabilit prin hotărârea Guvernului. Şi, încă o chestiune, facilitarea accesului tinerilor fermieri la plata pentru tinerii fermieri pe o perioadă completă de cinci ani de plată în cazul în care aceştia nu au solicitat sprijin imediat după stabilire”, a mai precizat Barbu.