Se dau bani de la stat: Plăţi compensatorii de sute de euro pe hectar anual

Fermierii care păstrează terenurile agricole deţinute pentru protejarea unor specii de păsări vor putea primi, începând din acest an, plăţi compensatorii situate între 92 şi 269 euro pe hectar anual, prin măsura 10 - Agro-mediu şi climă din PNDR 2014 - 2020, fondurile totale alocate depăşind un miliard de euro, informează, marţi, un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

27 feb. 2018, 08:30
Se dau bani de la stat: Plăţi compensatorii de sute de euro pe hectar anual

MADR a introdus din acest an 3 noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări prin măsura 10 – Agro-mediu şi climă din PNDR 2014 – 2020.

Astfel, prin Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina), nivelul plăţilor este de 200 euro/ha/an (sub-pachetul 9.1), însă pe parcelele angajate se vor lăsa fâşii necultivate/nerecoltate. MADR precizează că este interzisă utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor şi cultivarea rapiţei, porumbului şi florii-soarelui, iar pe fâşiile necultivate se va desfăşura doar activitatea agricolă minimă.

De asemenea, angajarea sub-pachetului 9.2 – pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) poate aduce fermierilor un plus financiar de 269 de euro/ha/an în varianta 9.2.1, respectiv dacă realizează lucrări manuale pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mică, sau 190 euro/ha/an dacă aleg să efectueze lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mică (varianta 9.2.2).

„Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru încărcătura cu animale pe păşuni şi pentru cantităţile de gunoi de grajd utilizat în mod tradiţional. Se interzic utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor, drenajul şi folosirea utilajelor grele”, precizează MADR.

În cazul pachetului 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole, plata poate fi de 92 de euro/an/ha, dar pe parcelele angajate se vor lăsa fâşii necultivate, pe care nu se vor aplica îngrăşăminte chimice sau pesticide. De asemenea, pe fâşiile necultivate se va desfăşura activitatea agricolă minimă.

Potrivit datelor MADR, pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda) are următoarele sub-pachete: 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda), cu varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile în pajişti, unde plata compensatorie poate ajunge la 255 euro/ha/an, dar pe suprafaţa angajată se va înfiinţa pajişte; varianta 11.1.2 – zonă de protecţie pentru dropie pe teren arabil – 100 euro/ha/an (pe suprafaţa angajată se va respecta în fiecare an un anumit asolament).

Potrivit sursei citate, pe suprafaţa angajată în cadrul ambelor variante suprafeţele pe care s-au înfiinţat culturi perene vor putea fi cosite după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protecţia păsărilor cuibăritoare la sol”, menţionează MADR în comunicat.

În ceea ce priveşte sub-pachetul 11.2 – pajişti permanente importante pentru dropie (Otis tarda), acesta are varianta 11.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru dropie cu plăţi de 269 euro/ha/an, varianta 11.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru dropie – 190 euro/ha/an, varianta 11.2.3 – lucrări cu utilaje grele pe pajişti importante pentru dropie – 169 euro ha/an.

„Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafeţe necosite până la 1 septembrie. Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, iar pentru varianta 11.2.3, utilajele grele vor fi dotate cu un dispozitiv pentru protecţia păsărilor cuibăritoare la sol. Se vor respecta anumite limite pentru începerea păşunatului, încărcătura cu animale pe păşuni şi pentru cantităţile de gunoi de grajd utilizat în mod tradiţional. Se interzic utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor şi desfăşurarea oricăror lucrări agricole pe timp de noapte”, arată comunicatul MADR.

Plăţile compensatorii se acordă pentru respectarea angajamentelor pe o perioadă de 5 ani, fiind necesar ca fermierii să respecte cerinţele de bază şi cele specifice aferente pachetelor pentru care aplică şi să ţină o evidenţă a activităţilor agricole prin completarea caietului de agro-mediu. Indiferent dacă pachetul se aplică pe teren arabil sau pe pajişti permanente, nu este permis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare. Beneficiarii vor trebui să facă dovada deţinerii cunoştinţelor necesare implementării angajamentelor, precizează MADR.

Potrivit instituţiei, alocarea totală a acestei măsuri depăşeşte un miliard de euro.