Se dau bani de la stat! Sumele pot ajunge la 20.000 de euro de persoană. Care sunt condiţiile

Anunţ de ultim moment de la minister. Sumele pot ajunge la 20.000 de euro în funcţie de eligibilitate. Detalii de ultim moment, anunţul a fost făcut joi.

11 iul. 2019, 14:35
Se dau bani de la stat! Sumele pot ajunge la 20.000 de euro de persoană. Care sunt condiţiile

Apicultorii români care au înregistrat pierderi în primăvara acestui an din cauza fenomenelor meteo nefavorabile vor putea primi un sprijin financiar de 20 de lei pe familia de albine printr-o schemă de ajutor de minimis iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul MADR.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis din sectorul apicol se ridică la 37 de milioane de lei, respectiv 7,78 de milioane de euro, acestea fiind asigurate de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pe anul 2019, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Documentul precizează că fundamentarea resurselor financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis s-a făcut pe baza numărului de familii de albine înscrise anul trecut, respectiv 1,848 milioane, transmis de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie.

„Urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torenţiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie – mai 2019, familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, datorită diminuării timpului pentru cules, precum şi datorită cantităţii mici de polen şi nectar. (…)Pentru a putea preîntâmpina pierderile de familii de albine care apar din cauza acestor fenomene hidrometeorologice nefavorabile, apicultorii au fost nevoiţi să facă cheltuieli suplimentare pentru menţinerea acestora şi pentru a asigura rezervele de hrană, conform tehnologiei apicole”, se subliniază în nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate, fenomenele hidrometeorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul României în perioada martie – mai 2019 au fost comunicate de către reprezentanţii formelor asociative şi Instituţiile Prefectului, fiind monitorizate la MADR şi de către specialiştii Direcţiei Politici în Zootehnie. De asemenea, potrivit hărţilor de monitorizare a climei din perioada martie-mai 2019, elaborate de Administraţia Naţională de Meteorologie, s-a constatat faptul că au existat abateri semnificative privind regimul de temperaturi şi precipitaţii care s-au înregistrat în această perioadă de timp.

Potrivit proiectului, beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt apicultori, persoane fizice; apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Sprijinul financiar de 20 lei/familia de albine se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producţiei primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere.

Pentru a fi eligibile la acordarea ajutorului de minimis, întreprinderile trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate: să aibă familiile de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie ‘Prof. Dr. G.K. Constantinescu’; să aibă familiile de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Ajutoarele de minimis acordate în temeiul prezentului proiect de hotărâre a Guvernului nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate anterior prin scheme de ajutor de minimis, în cazul în care acest cumul de ajutoare depăşeşte suma maximă de 20.000 euro pe beneficiar şi pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Schema de ajutor de minimis reglementată de hotărâre nu se aplică ajutoarelor a căror valoare este fixată pe baza preţului sau a cantităţii de produse cumpărate ori introduse pe piaţă; ajutoarelor destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantităţile exportate, ajutoarelor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export; ajutoarelor condiţionate de utilizarea cu precădere a produselor naţionale faţă de produsele importate.

În cazul nerespectării prevederilor de eligibilitate, beneficiarii schemei de minimis sunt obligaţi la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere de la data încasării acestuia, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Termenul final de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare prevăzute în proiecte de HG este 31 august 2019.

Schema de ajutor de minimis se acordă în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa şi deţine peste 1,4 milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă cu acest consum România se află la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. Din păcate, tot din cifrele statistice, se vede că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.