Se dau bani pentru nou-născuți în această zonă din România. Stimulent acordat pentru încurajarea natalității

Se dau câte 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut din municipiul Suceava. Aleșii locali au ales, la finalul lunii martie, să încurajeze, astfel, natalitatea.

31 mart. 2023, 16:55
Se dau bani pentru nou-născuți în această zonă din România. Stimulent acordat pentru încurajarea natalității

Măsura a fost inițiată de primarul Ion Lungu, iar ulterior a fost adoptată în unanimitate în Consiliul Local de joi, o primă estimare a efortului bugetar pentru anul în curs fiind de 1,8 milioane de lei.

Părinții nou-născuților au mai multe condiții de îndeplinit ca să beneficieze de acest stimulent financiar:

1. Să aibă domiciliul stabil în municipiul Suceava de cel puțin 6 luni – dovada fiind o copie a cărții de identitate sau o adeverință de la Direcția Municipală de Evidență a Persoanelor.

2. Cererea să fie depusă în maximum 60 de zile de la data nașterii copilului.

3. Dosarul cu actele doveditoare să fie complet (actele de identitate, certificatul de naștere a copilului, extrasul de cont al titularului, declarația-tip de consimțământ și, dacă este cazul, certificatul de divorț).

Citește și Vouchere de vacanţă 2023. Anunţ de ultimă oră pentru 4,2 milioane de români

Stimulentul financiar se va acorda pentru copiii născuți începând cu data aprobării proiectului de hotărâre, anul acesta fiind luate în calcul la plată doar lunile aprilie-decembrie (nouă luni).

Decizia administrației sucevene vine pe fondul înregistrării unui spor natural negativ (numărul deceselor e mai mare decât cel al nașterilor) la nivelul întregii țări.

Un exemplu dat de inițiator este cel al lunii noiembrie 2022, când s-au născut cu aproape 2.000 de copii mai puțini decât în luna precedentă, ceea ce a făcut ca numărul nou-născuților să fie la minimul ultimilor 134 de ani.

Citește și Panouri fotovoltaice 2023. Schimbare majoră privind voucherele de 25.000 de lei, tichetele se dau pe regiuni

Scăderea natalității este considerată a fi și una dintre cauzele reducerii semnificative a populației la ultimul recensământ, conform datelor parțiale în Suceava fiind doar 84.308 locuitori, în scădere și față de 2012, când erau 92.121, în vreme ce la Primăria Suceava sunt înregistrați în actele administrativ-financiare 127.565 de locuitori, adică cu 40.000 mai mulți decât s-au declarat la recensământul din 2021.