Se dau banii înapoi de la stat. Cine sunt românii care primesc bani de la Fisc înainte de pensie

Cei care, la vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare vor putea primi înapoi banii plătiți de-a lungul timpului la pensii, potrivit unui proiect de lege.

17 mart. 2023, 10:35
Se dau banii înapoi de la stat. Cine sunt românii care primesc bani de la Fisc înainte de pensie

Banii plătiți la pensie vor putea fi restituiți celor care, atunci când ajung la vârsta de pensionare, nu bifează și condiția privind stagiul minim de cotizare, dar și în situația decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensionare, caz în care banii vor putea fi transferați către urmașii săi legali, după cum apare într-un proiect de lege aflat de miercuri în dezbatere la Senat.

Pensii 2023. Se recalculează pensiile, de ce documente e nevoie pentru a-ţi aduce poştaşul mai mulţi bani acasă

Concret, proiectul legislativ vizează “restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”, după cum apare chiar în titlul acestuia.

Astfel, se propune ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații:

  • când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;
  • în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pe de altă parte, vârsta standard de pensionare este, în cazul bărbaților, de 65 de ani, în timp ce, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

De calculul valorii contribuțiilor individuale de asigurări ce vor trebui restituite celor care nu îndeplinesc condițiile pentru pensionare se va ocupa Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), prin casele teritoriale de pensii. Totodată, suma ce va trebui restituită va fi actualizată cu rata inflației.

EXCLUSIV| Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre pensionarea femeilor în România: ”Dacă îi prelungești vârsta de pensie îi interzici dreptul la pensie”

Vor putea cere sumele calculate de casele teritoriale de pensii titularul, în cazul în care asiguratul care dorește pensionarea nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare, sau urmașii legali, în cazul decesului asiguratului, dar doar în situațiile în care nu a fost solicitată pensie de urmaș.

Plata sumelor restituite astfel se va face prin agențiile județene ale Fiscului. Chiar și după ce măsura se va aplica, restituirea banilor nu se va putea face imediat, deoarece e nevoie de o metodologie în acest sens, de dezvoltarea căreia care va trebui să se ocupe Fiscul și CNPP.

„Procedura restituirii contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii este practicată și în situațiile în care cetățeni ai statului român au lucrat pe teritoriul altor state și care, la momentul solicitării pensiei cuvenite pentru perioada de cotizare la bugetele statelor respective, au constatat neîndeplinirea condițiilor legale pentru plata pensiei și au restituit sumele încasate drept contribuții (vezi Israel, Austria, Franța, Grecia etc.)”, subliniază inițiatorii măsurii.