Se dau BURSE consistente pentru elevi. Banii vor fi ridicaţi de la primărie. Care este condiţia obligatorie pentru a fi acordată

În 2018, aproximativ 11.000 de elevi vor fi recompensați pe măsură pentru rezultatelel lor școlare. Vorbim despre bursele în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro, pentru timișoreni. 

20 mart. 2018, 07:21
Se dau BURSE consistente pentru elevi. Banii vor fi ridicaţi de la primărie. Care este condiţia obligatorie pentru a fi acordată

În total, 10.764 de elevi din Timișoara vor primi burse de la primărie. Fie că este vorba despre burse lunare de performanță, de merit sau de studiu, dar și despre burse sociale, sumele vor fi cuprinse între 70 și 100 de lei, în funcție de categorie.

Bursele de performanță sunt de câte 100 de lei și vor fi acordate, timp de 9 luni, unui număr de 306 elevi care au obținut locurile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare, care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale și care au obținut locurile I, II și III la etapele naționale ale competițiilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific. Bursele de merit sunt de câte 75 de lei și le vor primi 8.960 de copii. 

Veste bună pentru studenţi. Ministerul Educaţiei anunţă majorarea burselor: Cât este cuantumul, pe ani de studii

Mai există și burse de ajutor social, de câte 70 de lei lunar, care se acordă, pe durata a 12 luni, copiilor rămași fără părinți sau bolnavi de TBC, diabet, boli maligne, sindrom de malabsorbție grav, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatie congenitală, hepatită cronică sau glaucom, precum și copiilor care provin din familii care nu realizează un venit mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.

10.505 elevi primesc burse din partea Primăriei Sectorului 3 în semestrul I al anului școlar 2017-2018

Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat, la sfârșitul lunii octombrie, cuantumul și numărul burselor acordate elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pentru semestrul I al anului școlar 2017-2018. În urma adoptării acestei hotărâri un număr de 10.505 elevi care învață în Sectorul 3 vor primi burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. 
Din numărul total de burse, 7031 sunt pentru învățământul primar și gimnazial, iar 3474 pentru învățământul liceal.

Pentru elevii ciclului primar și gimnazial:
425 de burse de performanță în cuantum de 200 lei lunar;
4716 burse de merit în cuantum de 100 lei lunar;
1733 de burse de ajutor social în valoare de 150 lei;
157 de burse de studiu pentru ciclul gimnazial în cuantum de 150 lei lunar

Pentru elevii din ciclul liceal care nu au domiciliul în Sectorul 3 fost acordate:
37 de burse de performanță în cuantum de 400 lei lunar;
1141 de burse de merit în cuantum de 200 lei lunar;
214 burse de studiu în cuantum de 300 lei lunar;
631 de burse de ajutor social în valoare de 300 de lei lunar

Pentru elevii din ciclul liceal care au domiciliul în Sectorul 3:
18 burse de performanță în cuantum de 400 lei lunar;
1095 de burse de merit în cuantum de 400 lei lunar;
163 de burse de studiu în cuantum de 400 lei lunar;
173 de burse de ajutor social în valoare de 300 de lei lunar; 
două burse de merit în cuantum de 1.000 de lei pentru elevii care au absolvit anul școlar 2016-2017 cu media generală zece.

Primăria Sectorului 3 acordă aceste burse în conformitate cu metodologia în vigoare și în baza solicitărilor unităților de învățământ din sector. Prin acordarea acestor burse le sunt recunoscute elevilor rezultatele bune în procesul educațional, performanțele la olimpiade și concursuri școlare. De asemenea, elevii cu probleme de sănătate sau cu venituri mici în familie sunt sprijiniți să depășească astfel de situații.

PESTE 2.600 DE BURSE ŞCOLARE DIN PARTEA PRIMĂRIEI ÎN ANUL 2018

Consiliul Local Municipal a aprobat numărul şi cuantumul burselor ce vor fi acordate elevilor din şcolile şi liceele brăilene în 2018. Astfel, conform proiectului de hotărâre adoptat în acest sens, se vor da 2.632 de burse: 1.316 burse pentru semestrul II din anul şcolar 2017-2018 şi 1.316 burse pentru semestrul I din anul şcolar 2018-2019.

Pe fiecare semestru menţionat anterior se vor acorda 66 burse de performanţă, 796 burse de merit, 47 burse de studiu şi 407 burse de ajutor social.

Valoarea cea mai mare o au bursele de performanţă (60 lei/lună) şi sunt acordate elevilor care au obţinut locurile I, II sau III la olimpiadele naţionale sau care s-au clasat pe unul din primele trei locuri la etapele naţionale ale concursurilor sportive sau cultural-artistice.

Bursa de merit este în cuantum de 50 de lei/lună şi este acordată elevilor care au obţinut în semestrul anterior cel puţin media generală 8,5 şi media 10 la purtare, precum şi elevilor care au urcat pe podium la etapele judeţene ale olimpiadelor, la concursurile naţionale şi alte concursuri şcolare.

De bursa de studiu, în valoare de 45 de lei/lună, vor beneficia elevii care provin din familii ce au un venit lunar pe membru de familie echivalent sau mai mic decât salariul minim pe economie şi care au media generală în semestrul anterior peste 7 şi media 10 la purtare.

Ultimul tip de bursă, cea de ajutor social, în valoare de 40 de lei/lună va ajunge la elevii brăileni proveniţi din categorii defavorizate, adică cei orfani, bolnavi sau care au o situaţie specială ce merită o atenţie deosebită.

Un primar din Vaslui dă burse copiilor din comună să meargă la facultate. Criteriile de selecție

 Un primar dintr-o localitate din Vaslui le oferă tinerilor studenți care obţin rezultate bune la învăţătură o bursă de merit susţinută din fondurile publice ale comunei.

Liberalul Corneliu Stîngă, în vârstă de 33 de ani, a câștigat alegerile din comuna Vetrișoaia în vara anului 2016. Unul dintre primele proiecte puse în practică a fost cel al acordării de burse pentru tinerii care sunt la facultate.

„Pentru anul universitar 2016 – 2017, valoarea unei burse a fost de 1.000 de lei pe semestru. Inițial, am pus ca medie minimă nota 7. Însă, tinerii studenți din Vetrișoaia au venit cu medii mari, mult peste acest prag. Am avut și o medie de 9,80″, a spus Stîngă, potrivit reporteris.ro.

Corneliu Stîngă spune că bursele sale au avut mare succes: „studenții învață și pentru acești bani”. Tinerii din Vetrișoaia fac cursuri la Iași, București și Sibiu. Comuna e învecinată cu orășelul Leova din Basarabia, românii de cele două maluri fiind aproape cu toții rude și sunt cunoscuți ca oameni foarte mândri.

Consilierii locali din municipiul Constanţa ar trebui să aprobe, vineri, 23 martie, numărul şi cuantumul burselor aferente anului şcolar 2017 – 2018. Proiectul nu este însă pe placul reprezentanţilor elevilor, care îl acuză pe primarul Decebal Făgădău de încălcarea legii, dar şi de o atitudine sfidătoare la adresa şcolarilor.

„Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă acțiunile recente ale primarului municipiului Constanței, Decebal Făgădău, și anume elaborarea proiectului privind numărul și cuantumul burselor școlare pentru semestrul al II-lea fără consultarea beneficiarilor și cu încălcarea cadrului legal privind transparența decizională. În cadrul dezbaterii publice pentru bugetul pe anul 2018, acesta a declarat că orice decizie cu privire la burse va fi luată în urma consultării cu elevii, promisiune încălcată. De asemenea, proiectul nu a fost pus în dezbatere, așa cum cer exigențele Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, AEC intrând în posesia acestuia de la consilierii locali”, explică preşedintele AEC, Andrei Mihai Tănase.

Mai mult decât atât, elevii sunt supăraţi pentru că autorităţile locale nu au mărit nici măcar cu un leu cuantumul burselor faţă de anul trecut. „Considerăm atitudinea primarului Decebal Făgădău drept sfidătoare la adresa elevilor din municipiul Constanța, în proiectul de hotărâre cuantumurile burselor rămânând neschimbate: 50 lei – bursa de merit, 300 lei – bursa de performanță, 200 lei – bursa de studiu și 200 lei – bursa de ajutor social. În acest sens, solicităm primarului Constanței și consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și până la ședința de vineri a Consiliului Local să amendeze proiectul în sensul majorării sumelor, conform solicitărilor AEC”, mai spune preşedintele elevilor constănţeni.

Bursă de merit de 95 de lei pe lună

AEC a solicitat majorarea fondului destinat burselor încă din timpul discuțiilor pe marginea bugetului pe anul 2018. În urma demersurilor AEC, anul trecut suma alocată a crescut de la patru la opt milioane de lei, cea mai mare de când se acordă burse școlare în municipiul Constanța. 

„Pentru anul în curs solicităm un fond de burse de 14,5 milioane de lei, cu următoarele cuantumuri: bursa de performanță – 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie); bursa de merit – 95 lei/lună (5% din salariul minim pe economie); bursa de studiu – 285 lei/lună (15% din salariul minim pe economie) și bursa socială – 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie)”, adaugă Andrei Mihai Tănase.

„Primarul şi-a încălcat promisiunile!“

Acesta subliniază faptul că acordarea burselor fără adaptarea cuantumurilor la condițiile socio-economice și nevoile reale ale elevilor este fără rezultat. 

„Spre exemplu, în municipiul Cluj-Napoca bursa de merit este de 90 lei/lună, în Arad 75 lei/lună, iar în Timișoara 70 de lei. Iar ca rezultat al acestei politici de acordare a burselor la cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, municipiile mai sus amintite se află mereu în topul rezultatelor la examenele naționale. Reamintim faptul că primarul Decebal Făgădău și-a încălcat promisiunea făcută constănțenilor în timpul campaniei electorale, conform căreia acesta urma să majoreze cuantumurile burselor semestrial, iar AEC nu se va arăta pasivă acestui tip de acțiuni. Dorim să asigurăm toți elevii din municipiul Constanța că nu vom renunța, iar demersurile pentru majorarea burselor vor continua până când acestea vor coincide cu nevoile reale ale elevilor, în vederea îndeplinirii adevăratului lor scop, și anume de a sprijini activitatea școlară a elevilor”, completează preşedintele AEC.

PROIECT: Burse pentru toţi elevii

Fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, propune introducerea obligativitatii acordarii de burse pentru elevi. El a initiat deja un proiect in acest sens, motivand ca bursele ar stimula elevii sa fie mai competitivi si i-ar ajuta pe cei defavorizati din punct de vedere financiar.


„Consideram ca este necesara o interventie in sensul reglementarii nu doar a obligativitatii, dar si a unei sume minime pentru acordarea burselor, atat pentru a veni in sprijinul elevilor defavorizati, cat si pentru a stimula elevii sa fie mai competitivi in sala de clasa, dar si sa se implice in activitati extrascolare. Cu toate acestea, nu exista un prag minim pentru sumele acordate, ceea ce ofera consiliilor locale posibilitatea de a acorda sume infime, in acele cazuri in care aleg sa finanteze bursele”, se arata in expunerea de motive.
 
Pop precizeaza ca introducerea obligativitatii acordarii de burse pentru elevi poate contribui in mod semnificativ la satisfacerea unor nevoi ale elevilor, precum competitivitatea si echitatea, dar si la diminuarea unor probleme sistemice, precum rata alarmanta a abandonului scolar sau promovabilitate scazuta la Bacalaureat.
 
„Cuantumul minim al bursei de performanta, al bursei de merit, al bursei de studiu si al bursei de ajutor social se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanta, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”, prevede initiativa legislativa.
 
Proiectul legislativ a fost depus la Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, si este sustinut de mai multi senatori.
 
In acest moment elevii cu rezultate bune la invatatura primesc burse de studiu sau de merit, iar cei cu o situatie financiara dificila primesc burse sociale.