​Se dau GRATIS 200 de euro familiilor cu venituri lunare mai mici de 2250 de euro. Sute de mii de români ar putea beneficia

Spania, ca şi alte ţări europene, se confruntă cu o criză a costului vieţii, agravată de impactul războiului din Ucraina asupra preţurilor la energie.

30 dec. 2022, 19:45
​Se dau GRATIS 200 de euro familiilor cu venituri lunare mai mici de 2250 de euro. Sute de mii de români ar putea beneficia

Spania a anunţat marţi măsuri în valoare de 10 miliarde de euro pentru a atenua impactul inflaţiei, în al treilea pachet major din acest an, ducând ajutorul total la 45 de miliarde de euro, de la începutul anului 2022, transmite Reuters.

Spania, ca şi alte ţări europene, se confruntă cu o criză a costului vieţii, agravată de impactul războiului din Ucraina asupra preţurilor la energie.

Pachetul include un bonus unic de 200 de euro pentru aproximativ 4,2 milioane de gospodării cu venituri anuale de până la 27.000 de euro şi extinderea reducerilor de taxe pentru facturile energiei în prima jumătate a anului viitor, a declarat premierul Pedro Sanchez reporterilor.

Vouchere de vacanţă 2023. Creşte valoarea de la 1 ianuarie, dar cresc şi amenzile. Cum rişti să rămâi fără tichetele de vacanţă
Pachetul urmează anunţurilor similare din martie şi iunie, care au inclus ajutor direct, reduceri de taxe, împrumuturi avantajoase şi controlul chiriilor.

Măsurile, cuplate cu un acord negociat cu Uniunea Europeană pentru a limita preţurile gazelor pentru producţia de energie electrică, au avut un oarecare succes.

Inflaţia din ultimele 12 luni a încetinit la 6,7% în noiembrie, fiind cea mai scăzută rată din blocul UE format din 27 de ţări.Încetinirea inflaţiei a fost ajutată de o scădere bruscă a preţurilor la energie electrică, care au coborât în noiembrie cu 22,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dar preţurile alimentelor au continuat să lovească portofelele spaniolilor, crescând cu 15% în lunile octombrie şi noiembrie, faţă de un an mai devreme.

Guvernul a declarat că va reduce taxa pe valoarea adăugată pentru alimentele esenţiale precum pâinea, brânza, laptele, fructele şi legumele şi cerealele, la 0%, de la 4%.

Pensii 2023. Cum cresc veniturile pensionarilor de la 1 ianuarie și cine va mai beneficia de vouchere pentru alimente și pentru plata facturilor la energie
Pastele şi uleiurile de gătit vor avea TVA redus cu jumătate, până la 5%, a spus Sanchez. Sanchez a anunţat, de asemenea, prelungiri cu 12 luni ale subvenţiilor pentru călătoriile cu trenul pentru navetişti şi limitări ale creşterii chiriilor.

Cu toate acestea, va fi întreruptă o reducere a preţului benzinei pentru consumatori, cu excepţia sectorului de transport. El a spus că ajutorul acordat până acum a susţinut Spania să înregistreze o creştere economică puternică în acest an, pe care a estimat-o la peste 5%, peste prognoza anterioară a guvernului de 4,4%.