Se dau lupte grele: cel puţin 60 de persoane au murit. A fost declarată STARE DE URGENŢĂ

Sărbătporile de iarnă au adus escaladarea violenţelor, sunt uzeci de morţi şi răniţi în ultimele ore.

18 dec. 2017, 11:31
Se dau lupte grele: cel puţin 60 de persoane au murit. A fost declarată STARE DE URGENŢĂ

Cel puțin 61 de persoane au fost ucise în confruntările violente dintre diferite grupuri etnice din regiunea etiopiană Oromiya, incidente care evidențiează creșterea instabilității în statul african, relatează site-ul agenției Reuters.

29 de etnici Oromis au fost uciși de către atacatori somalezi în localitățile Hawi Gudina și Daro Lebu, au precizat oficiali guvernamentali. Violențele au provocat un răspuns din partea celor atacați, care au ucis apoi 32 de somalezi care primeau adăpost în zonă.

Confruntările ar putea genera temeri legate de securitate în Etiopia, cea mai mare economie din regiune și un aliat important al Occidentului. Totodată, s-a înregistrat o intensificare a fricțiunilor din coaliția de guvernământ, după incidentele din 2015 și 2016, când au fost uciși sute de locuitori ai regiunii Oromiya.

În 2016, guvernul etiopian a impus o stare de urgență pentru ținerea conflictului sub control, care a fost ridicată abia în luna august a acestui an.

Violențele au fost generate și de un plan de dezvoltare pentru capitala Addis Abeba, despre care disidenții susțin că înseamnă confiscarea terenurilor. Demonstrații antiguvernamentale au loc pentru promovarea drepturilor politice și a drepturilor omului.