Se dau lupte grele în regiunile separatiste. Kremlinul consideră „foarte îngrijorătoare” confruntările armate din estul Ucrainei

Separatiştii din estul Ucrainei, susţinuţi de Rusia, au acuzat, joi, forţele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore. Armata ucraineană a declarat, vineri, că a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către separatiştii pro-ruşi în ultimele 24 de ore, transmite Reuters.

18 feb. 2022, 13:13

Kremlinul a apreciat vineri ca fiind „foarte îngrijorătoare'” noua escaladare a violenţelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în plină criză ruso-occidentală, informează AFP.

„Ceea ce se întâmplă în Donbas este foarte îngrijorător şi potenţial foarte periculos”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Bogdan Aurescu, despre bombardamentele din estul Ucrainei: „Într-adevăr, pare pregătirea sau construirea unui pretext pentru un atac, pentru o invazie”

Totodată, Peskov a respins ideea că exerciţiile nucleare ale Rusiei vor alimenta şi mai mult tensiunile cu Occidentul, afirmând că aceste exerciţii militare sunt parte a unui antrenament de rutină şi sunt unele transparente.

Vineri, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin „va conduce” sâmbătă, în calitate de comandant suprem, exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră.

Manevrele anunţate de Ministerul Apărării de la Moscova au loc în contextul tensiunilor tot mai ridicate dintre Rusia şi Occident, provocate de concentrarea forţelor armate ruse în jurul frontierelor Ucrainei.

Rusia dezminte că ar intenţiona să invadeze Ucraina.

Bombardamente în Ucraina: NATO, SUA şi Marea Britanie avertizează împotriva unei ”provocări” ruse

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, premierul britanic Boris Johnson şi NATO au avertizat joi la unison împotriva unei provocări a Moscovei pentru a justifica o intervenţie militară în Ucraina după informaţii „tulburătoare” despre acuzaţii reciproce de bombardamente între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, relatează AFP.

„Am văzut informaţiile despre bombardamente şi este desigur tulburător. Suntem încă pe cale de a aduna detalii. Spunem de mai mult timp că ruşii ar putea face ceva de genul ăsta pentru a justifica un conflict de tip militar”, a declarat Austin la încheierea unei reuniuni cu omologii săi din NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.

Stare de război în Ucraina: atacuri cu mortiere, linii telefonice căzute, schimburi de focuri

„Vom fi atenţi la acele operaţiuni în care Rusia fabrică un eveniment dramatic pentru a justifica un atac, un joc pe care l-am văzut derulându-se în trecut şi vom continua să examinăm modalităţi de a ne îmbunătăţi pregătirea”, a adăugat el.

„Nu avem nicio certitudine cu privire la incidente, dar am văzut tentative de înscenare a unui pretext pentru a justifica o invazie în Ucraina şi desigur aceasta suscită îngrijorare”, a declarat la rândul său Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Sunt destul de mulţi ofiţeri ruşi în Donbas şi ei pot monta un pretext”, a avertizat el. „Urmărim îndeaproape ceea ce se petrece şi vom continua să expunem planurile şi acţiunile de dezinformare ale Rusiei pentru a-i complica sarcina şi a face mai dificilă o invazie”, a explicat Stoltenberg.