Se dau lupte grele în Yemen, sunt peste 140 de morţi

Peste 140 de rebeli şi membri ai forţelor pro-guvernamentale au fost ucişi săptămâna aceasta în Yemen, în timp ce luptele se intensifică în jurul oraşului strategic Marib, au declarat vineri pentru AFP surse militare şi medicale, relatează AFP.

24 sept. 2021, 18:38
Se dau lupte grele în Yemen, sunt peste 140 de morţi

Surse militare anunţă că aproximativ 140 de persoane au fost ucise săptămâna aceasta în confruntări, în Yemen. Marib este ultimul bastion al guvernului în nordul Yemenului, iar rebelii houthi, susţinuţi de Iran, încearcă să captureze acest bastion de luni de zile.

Cel puţin 51 de luptători loialişti au murit în ultimele patru zile, majoritatea dintre ei în lupte în provincia Chabwa (sud) şi în Marib, au indicat surse militare.

Potrivit acestora, cel puţin 93 de rebeli houthi au fost ucişi în lupte şi bombardamente aeriene efectuate de coaliţia condusă de Arabia Saudită, în sprijinul forţelor guvernamentale.

Rebelii houthi raportează rareori victime în lupte, dar cifra de peste 140 a fost confirmată de surse medicale.

Potrivit unor surse militare, care au făcut declaraţii sub rezerva anonimatului, rebelii houthi au preluat conducerea în patru districte, unul în provincia Marib şi trei în Chabwa.

Israelul acuză Iranul că antrenează celule teroriste să folosească drone

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a acuzat duminică Iranul că antrenează la o bază aeriană de lângă oraşul Isfahan miliţii din Yemen, Irak, Siria şi Liban să folosească drone ”cu rază de acţiune de mii de kilometri” şi pe care le distribuie în regiune, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

”Iranul a dezvoltat un ”terorism indirect” desfăşurat prin ”exerciţii teroriste” care-l ajută să-şi atingă obiectivele economice, politice şi militare”, a spus Gantz la conferinţa anuală a Institutului Internaţional pentru Luptă împotriva Terorismului de la Universitatea Reichman.

Atac cu rachete în Yemen. Cel puţin 20 de civili au murit
Potrivit ministrului israelian, drone fabricate în Iran sunt distribuite în Yemen, Irak, Siria şi Liban, unde Teheranul are relaţii apropiate cu miliţii şiite şi grupări armate satelit, el acuzând în plus Iranul că încearcă să transmită cunoştinţe tehnice necesare producerii de drone şi în Fâşia Gaza, unde are legături cu organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic.

Destinația de vacanță preferată a românilor va dispărea de pe harta lumii din cauza crizei climatice. „Plătim cu viața noastră pentru emisiile de dioxid de carbon”
Potrivit Israelului, SUA şi Marii Britanii, iranienii că se află în spatele atacului cu dronă comis la sfârşitul lunii iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street operat de o companie israeliană, atac soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, în timp ce Teheranul neagă orice implicare.

Anul acesta s-au înregistrat mai multe atacuri asupra unor nave israeliene şi iraniene, în contextul războiului ascuns pe care-l duc cele două ţări şi care a inclus de asemenea sabotaje asupra unor instalaţii nucleare iraniene.