Se dau până la 8.500 de lei pe lună de la stat. Cine poate încasa indemnizația și ce condiții trebuie îndeplinite

În prezent, conform legislației în vigoare, persoanele aflate în concediu de creștere a copilului pot încasa o indemnizație de până la 8.500 de lei lunar, în funcție de venitul dinainte de perioada de concediu, dar doar în anumite condiții.

15 apr. 2023, 13:18
Se dau până la 8.500 de lei pe lună de la stat. Cine poate încasa indemnizația și ce condiții trebuie îndeplinite

Potrivit OUG nr. 111/2010, dreptul de a obține indemnizația de creștere a copilului se suspendă dacă, anual, beneficiarul desfășoară activități din care realizează venituri.

Prin excepție, plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:

a) primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;

b) primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora;

c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației stabilit de lege.

Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Citește și: Un milion de pensionari vor primi 425 de lei în plus. Care sunt românii care vor încasa noua indemnizație

Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (ISR), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Astfel, indemnizația minimă, odată cu creșterea ISR din luna martie 2023, este de 1.314 lei, față de 1.250 lei, cât era anterior.

Mai mult, pentru luna nașterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizația de maternitate.

De asemenea, prin OUG nr. 164  se stabilește că cei aflați în concediu de creștere a copilului pot obține venituri nete anuale de până la de opt ori indemnizația minimă. Anterior, limita era fixată la venituri nete mai mici decât cinci indemnizații minime de creștere a copilului.

Astfel, pragul maxim de venituri ce pot fi obținute în paralel cu indemnizația, din martie 2023, fără a pierde dreptul la aceasta este de 10.512 lei.

Modificarea OUG nr. 164/2022 a adus o creștere a pragul maxim de venituri ce pot fi obținute în paralel cu indemnizația, de la 6.570 lei pe an la 10.512 lei pe an.

Citește și: Ce sumă de bani cash pot deține românii, legal, la saltea. Peste ce limită poţi avea probleme cu autoritățile