Se împlinesc 15 ani de la cea mai mare extindere a blocului comunitar

Publicat: Miercuri, 01 Mai 2019 14:37 // Actualizat: Miercuri, 01 Mai 2019 14:37 // Sursa: romaniatv.net

Înalte oficialităţi ale Uniunii Europene au marcat miercuri împlinirea a 15 ani de la cea mai amplă extindere a blocului comunitar, informează dpa.

"În urmă cu 15 ani, în această zi, 10 ţări şi-au ocupat locul de drept în inima uniunii noastre", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Am profitat de acel moment unic şi am reconciliat istoria Europei cu geografia", a adăugat şeful executivului european, care a insistat că rămâne "un fan înflăcărat" al extinderii.

Statele membre care au aderat la UE la 1 mai 2004 au fost Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Aceasta a fost cea mai amplă extindere din istoria Uniunii Europene, aminteşte dpa.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk - fost premier al Poloniei - a scris pe Twitter că, "pentru noi, în acele zile, Europa era într-adevăr un simbol al libertăţii, standardelor înalte, prosperităţii, modernităţii şi securităţii". "N-am fost niciodată dezamăgiţi", a adăugat Tusk.

Şi negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a marcat momentul, scriind pe Twitter că a fost "deopotrivă o extindere şi o reunificare". "În UE, fiecare stat membru contribuie cu istoria, identitatea şi valoarea sa adăugată la construirea unui viitor comun împreună", a remarcat el.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bloc comunitar Donald Tusk extindere UE Uniunea Europeană
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H