Se închide o primă benzinărie OMV în România, după ce Austria s-a opus aderării României la Schengen!

După ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen, unii români au reacționat și au boicotat companiile austriece de pe piață. Una dintre companiile vizate de boicotul românilor este și OMV Petrom, companie cu acționariat majoritar austriac, aflată sub controlul gigantului austriac OMV.

18 ian. 2023, 09:52
Se închide o primă benzinărie OMV în România, după ce Austria s-a opus aderării României la Schengen!

OMV își va închide o primă benzinărie din țara noastră. Este vorba despre o unitate din Lugoj. Aceasta va mai funcționa în acest an. Tot în Lugoj, în acest an va fi desființată o benzinărie a gupului maghiar MOL. Primarul interimar al Lugojului, Bogdan Blidariu, a confirmat închiderea celor două benzinării.

Virgil Popescu, despre taxa de solidaritate şi OMV Petrom: „Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel Regulament European vor plăti”
A existat un protocol încheiat, în urmă cu 25 de ani, între Consiliul Local Lugoj și Mol România. Conform noului Cod Administrativ, nu mai exista posibilitatea de a prelungi protocolul între municipalitate și societatea Mol. Și cu stația OMV de pe strada Timișoarei am hotărât să încheiem protocolul, dar această benzinărie va mai funcționa și în acest an. Cele două firme au primit un teren gol ca să construiască o benzinărie, iar înțelegerea a fost pe o perioadă de 25 de ani.

La sfârșitul perioadei ei trebuie să decontamineze zona și să aducă terenul în starea în care l-au preluat. Dar este de subliniat faptul că nu a fost dorința noastră de a închide aceste benzinării, ci prevederile noului Cod Administrativ, care nu ne-au dat posibilitatea să prelungim protocoalele de colaborare. Tot potrivit aceluiași cod, orice nouă locație se poate obține doar în urma unei licitații. Deși noi avem terenuri pe Caransebeșului și pe Timișoarei, nu le poate garanta nimeni solicitanților că le vor obține la licitație. Mol România nu și-a manifestat dorința să rămână în Lugoj, dar, din câte știu, ei au construit deja patru benzinării pe autostradă și probabil că nu sunt interesați. Atât Mol, cât și OMV, pot achiziționa terenuri și de pe piața liberă, pentru ca există ofertă și nu-i oprește nimeni, dacă doresc”, a declarat, pentru expressdebanat.ro, primarul interimar Bogdan Blidariu.

Şeful ANAF: În maximum două săptămâni o să pot să spun dacă OMV datorează sau nu această contribuţie de solidaritate

Conform sursei citate, Consiliul Local Lugoj a hotărât să rezilieze contractul de asociere cu Mol România la începutul anului trecut. Prin acest contract, timp de 25 de ani firma maghiară a comercializat carburanți în stația proprie situată pe strada Caransebeșului. Consilierii au decis ca terenul sa revină administrației locale, astfel că, stația de carburanți va trebui demolată. De asemenea, și benzinăria OMV de pe strada Timișoarei urmează a fi desființată, dar ea va mai funcționa în acest an.

OMV Petrom, prima companie care a scumpit carburanţii în acest an

Liderul pieţei distribuitoare de carburanţi, OMV Petrom, a făcut prima majorare de preţuri după cea din noaptea Anului Nou, scumpind sâmbătă atât benzina, cât şi motorina cu 5 bani/l. Mişcarea anulează ieftinirile operate în urmă cu o săptămână, când compania cu acţionariat austriac a fost nevoită să ieftinească benzina şi mototina în urma unei decizii similare luată de unul dintre concurenţii săi, Lukoil
În urma scumpirilor de sâmbătă, preţul benzinei standard din staţiile Petrom din capitală a ajuns la 6,29-6,35 lei, iar cel al motorinei standard, la 7,50-7,53 lei/l, iar în staţiile OMV la 6,40-6,44 lei/l, respectiv 7,58-7,61 lei/l.

Preţurile din staţiile Petrom sunt cu 5 bani mai ridicate decât cele din staţiile Lukoil, precizează Profit.ro. OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.