Se modifică programul Rabla pentru electrocasnice. Ce prevede noul ordin al Ministerului Mediului

Un ordin recent al Ministerului Mediului aduce o serie de modificări ale programului Rabla pentru electrocasnice. Printre acestea se numără introducerea unor noi clase pentru televizoare şi a unei prevederi privind caracterul nominal şi netransmisibil al voucherelor.

17 nov. 2021, 18:28
Se modifică programul Rabla pentru electrocasnice. Ce prevede noul ordin al Ministerului Mediului

Se modifică programul Rabla pentru electrocasnice. Noul ordin al Ministerului Mediului prevede modificarea clasei energetice pentru televizoare de la E, cât este în prezent, până la clasa G.

Se modifică programul Rabla pentru electrocasnice

Este vorba despre Ordinul MMAP nr. 2.002/2021 pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.089/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1083 din 11 noiembrie 2021, potrivit ZF, citat de Mediafax.

Citeşte şi Rabla pentru electrocasnice 2021. Veşti bune pentru românii care nu au apucat vouchere. Când începe o nouă sesiune

Pe lângă modificarea clasei energetice pentru televizoare de la E, cât este în prezent, până la clasa G, ordinul Ministerului Mediului mai prevede că “voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”.

Reamintim că ministrul Mediului Tánczos Barna a anunţat că în luna decembrie va fi lansată o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice.

„Toate programele pe care le-am lansat anul acesta au fost de succes, au fost derulate în mod corespunzător. Aici aş menţiona programul cel mai important pe care l-am modernizat şi l-am derulat, programul Rabla pentru electrocasnice, un program care continuă anul acesta cu o nouă sesiune de sărbători. În luna decembrie vom avea o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice din fondul care ne-a rămas la dispoziţie, de 34 de milioane de lei, va finanţa o nouă sesiune, practic în aceleaşi condiţii, de înscriere în program, de creare a contului pentru persoanele care nu au participat în prima sesiune şi de bifare a acelor aparate electrocasnice care sunt de interes pentru cetăţeni”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Înscrierile ar putea începe în ultima săptămână din noiembrie iar în decembrie voucherele pot fi valorificate în magazine.

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

– 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;
– 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
– 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin AĂĂ;
– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
– 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin AĂĂ;
– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
– 500 de lei pentru laptopuri;
– 300 de lei pentru tablete.

Citeşte şi Rabla pentru Electrocasnice 2021. Director AFM, despre voucherele vândute pe internet: „E ilegal, dar noi nu putem sancționa”


loading...