Se modifică vacanţa mare! Şcolile se deschid în octombrie în Italia din cauza valului de caniculă: „Cu arşiţa asta, e absurd să le deschidem în septembrie”

Vacanţa se prelungeşte pentru elevi în Italia. Pe de altă parte, există numeroase asociații de părinți care subliniază că trei luni de închidere a școlilor, de la începutul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, sunt deja prea lungi.
Filip Stan
19 aug. 2024, 23:10
Se modifică vacanţa mare! Şcolile se deschid în octombrie în Italia din cauza valului de caniculă:

Şcolile se deschid în octombrie în Italia. „Cu această arșiță este absurd să începem lecțiile la mijlocul lunii septembrie, mai bine octombrie. Avem nevoie de bun simț și previziune. Ciclurile de producție trebuie, de asemenea, să se schimbe, iar administrația publică trebuie să inițieze aceste schimbări în funcție de climă”, explică Marcello Pacifico, președintele Anief.

Coordonarea națională a profesorilor pentru drepturile omului a scris președintelui Societății italiene de pediatrie, Annamaria Staiano, președintelui Federației italiene a pediatrilor, Antonio D’Avino, și președintelui Asociației naționale a pediatrilor, Maria Angela Grassi, solicitându-le să exprime un aviz științific privind oportunitatea amânării începerii anului școlar 2024/2025.

Anterior, coordonarea solicitase ministrului Valditara și regiunilor să ia în considerare posibilitatea modificării calendarului școlar „pentru a evita posibilele îmbolnăviri atât pentru elevii fragili, cât și pentru profesori, a căror vârstă medie, conform statisticilor, este adesea ridicată. Credem că este necesar să revenim asupra acestui subiect pentru a găsi soluții adecvate și oportune”, scrie președintele Romano Pesavento.

Vacanţă octombrie 2024: când începe şi cât durează prima vacanţă din anul şcolar 2024-2025

Pe de altă parte, există numeroase asociații de părinți care subliniază că trei luni de închidere a școlilor, de la începutul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, sunt deja prea lungi. Costurile ridicate ale centrelor de vară „sunt transferate integral familiilor și niciun părinte nu are vacanță timp de trei luni.

Pe scurt, dificultățile de conciliere a muncii cu familia sunt prea mari pentru cei care au copii. Din acest motiv, au apărut mai multe inițiative de strângere de semnături pentru a cere o revizuire a calendarului școlar.

Vacanţa de vară devine tot mai scurtă, şcoala începe mai devreme în septembrie. Care este structura noului an şcolar

„Vacanța școlară foarte lungă”, se arată într-o petiție care a strâns 60.000 de semnături, „multiplică inegalitățile, favorizează pierderea competențelor cognitive și relaționale ale fetelor, băieților și adolescenților și descurajează echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru mulți părinți obligați să jongleze cu tabere de vară costisitoare și cu lipsa de alternative la prețuri reduse”.

Şcolile se deschid în România pe 9 septembrie

An şcolar 2024-2025. În România, elevii se vor întoarce la școală în mai puţin de o lună, respectiv în data de 9 septembrie 2024. Structura anului școlar 2024 – 2025 este organizată în continuare pe module și săptămâni de cursuri. Astfel, elevii vor avea 5 module, separate de 5 vacanțe. Cursurile se vor încheia pe data de 20 iunie 2025, atunci când va începe oficial vacanța de vară. Însă, până atunci copiii se vor bucura de vacanța de schi, care va avea o structură ușor diferită, potrivit edu.ro.

În perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025 din viitorul an şcolar, se vor desfășura și programele Școala altfel și Săptămâna verde. Unitățile de învățământ sunt libere să aleagă cinci zile consecutive în intervalul menționat anterior pentru realizarea programelor. Pe lângă vacanțele aprobate de minister în structura anului școlar 2024 – 2025, elevii și profesorii vor mai beneficia de zile libere în plus în timpul sărbătorilor legale.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Bestia din trafic îi face pe români să tremure de frică. Consecințe grave
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici