Se negociază prelungirea memorandumului cu partea chineză pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache a afirmat joi, la Constanţa, că se negociază prelungirea cu şase luni a memorandumului cu partea chineză pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. El estimează că lucrările ar putea începe până în 2020.

08 feb. 2018, 13:53
Se negociază prelungirea memorandumului cu partea chineză pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Robert Tudorache, aflat la Constanţa pentru o vizită la sediul Oil Terminal, a spus că se negociază prelungirea memorandumului cu partea chineză pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 la Cernavodă.

“Suntem cu prelungirea memorandumului de înţelegere pe încă şase luni. Deja am rezolvat undeva în proporţie de 80% elementele pe acordul investitorilor, unde mai aveam anumite neînţelegeri şi anumite inadvertenţe. Acum partea chineză a plecat în China că este anul nou chinezesc. Suntem în plin proces de negociere”, a afirmat Robert Tudorache.

El a mai spus că îşi doreşte ca în şase luni să fie închisă faza de negociere pe acest acord. “În urma acestor negocieri îmi doresc să finalizăm neapărat acordul investitorilor ca să trecem la următoarea fază. Dacă am reuşit lucrul acesta deja proiectul s-a pus pe făgaş. (…) Vom face tot posibilul ca în următoarele şase luni să închidem faza de negociere pe acord. Este practic obligatoriu, nu cred că mai suportă amânare”, a explicat secretarul de stat.

Întrebat când ar putea începe lucrările pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4, Robert Tudorache a estimat că acest lucru s-ar putea întâmpla până în 2020.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MW. Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie 2016, fiind reluate apoi la jumătatea anului trecut.