Se poate transmite COVID-19 prin aerul condiţionat? Ce spun specialiştii

Va fi o vară toridă pentru românii care lucrează în spaţii închise, dar şi pentru cei care folosesc mijloacele de transport în comun.

29 iun. 2020, 08:44
Se poate transmite COVID-19 prin aerul condiţionat? Ce spun specialiştii

Autorităţile sanitare şi cele din domeniul muncii au dat un ordin prin care se cere evitarea folosirii aerului condiţionat pentru a preveni răspândirea Covid-19.

Oamenii se plâng însă că temperaturile ridicate sunt şi mai greu de suportat atunci când o porţi o mască. Un ordin comun al ministerelor Muncii şi Sănătăţii le recomandă angajatorilor să nu pornească instalaţiile de climatizare.

Specialiștii americani au recunoscut trei noi simptome ale COVID-19 

Bogdan Nica, medic şef DSP Prahova: „Dacă stai în calea fluxului de aer condiţionat, curentul de aer poate să împingă particulele microscopice din salivă mai departe de distanţa de siguranţă de doi metri şi atunci există o creştere teoretică a riscului de infectare”. 

Cei care vor să folosească totuşi aerul condiţionat, trebuie să dezinfecteze aparatele şi să nebulizeze încăperile, investiţii pe care puţine instituţii şi le permit sau şi le asumă. Drept urmare, multe spaţii închise din sistemul public său privat se transformă în saune. Iar când afară sunt 30 de grade Celsius, autobuzele se transformă în cuptor, iar călătoria devine un chin.

La serviciul de înmatriculări auto Prahova, funcţionarii se feresc de razele soarelui cu draperii închise la culoare, iar cei care vin să rezolve diferite probleme petrec mai mult timp afară, decât pe holurile instituţiei.

În oraşul Răcari din Dâmboviţa au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire aşa că toată lumea este extrem de precaută, inclusiv primarul.

Specialiştii spun că folosirea aerului condiţionat acasă ori în maşină personală nu reprezintă un risc. Tot aceştia spun să aerisiţi bine încăperile, însă în mod natural. Dacă e cald, feriţi-vă de soare, îmbrăcaţi-vă lejer, cu haine din fibre naturale, şi beţi multă apă.

„Ceea ce se întâmplă demonstrează că transmiterea pe cale aeriană este cea la care avem de lucru, de aia purtăm mască, ne spălăm pe mâini şi evităm să ducem la gură obiecte atinse de alţii. Mai mult, aerul condiţionat despre care am tot discutat trebuie să funcţioneze. Nu este o cale de transmitere documentată, dar sigur că trebuie igienizat periodic, aşa cum recomandă producătorul. Se curăţă, se schimbă filtrele, sunt chestiuni de bun simţ. Asta nu înseamnă să nu utilizezi aerul condiţionat. Nu s-a demonstrat asta. Dacă era situaţia asta, nu mai călătorea nimeni cu avionul, vă daţi seama”, a declarat dr. Alexandru Rafila la România9. 

Cum îţi afectează sănătatea aerul condiţionat folosit incorect

Așa îl folosești corect!

Temperatura la care reglăm aparatului trebuie să fie cuprinsă între 22-25˚C. Încăperile nu trebuie răcite mai mult, pentru a se evita expunerea organismului la variaţii mari de temperatură, care pot duce la stop-cardiorespirator, în special în cazul persoanelor cardiace.

De asemenea, în cazul călătoriilor cu mașina se recomandă ca aerul condiționat să fie direcționat către picioare, și nu către cap. Mai mult, intensitatea lui trebuie redusă cu 15 minute înainte de a coborî din mașină, pentru a preveni un eventual șoc termic.

Citeşte şi Aceste plante îţi vor răcori casa. NU vei mai avea nevoie de aer condiţionat

Evitarea unor eventuale probleme de sănătate începe cu locul unde este amplasat aparatul de aer condiționat. Astfel, fluxul de aer nu trebuie îndreptat direct spre locurile cele mai utilizate din încăpere, pentru că în timp se pot declanșa unele afecțiuni, precum nevralgiile, durerile la ceafă și torticolisul (amorțeli la nivelul brațelor sau al degetelor).

Este de preferat ca distanța dintre fluxul de aer și o persoană să fie de cel puțin 6 metri, iar în cazul copiilor este interzisă instalarea aparatului de aer condiționat în camera lor.

În general, este de preferat ca aparatul să fie amplasat pe hol sau într-un spațiu mai puțin circulat, iar răcirea locuinței să aibă loc indirect. Pentru a împiedica acumularea de virusuri, bacterii sau substanțe alergene, filtrele de aer condiționat trebuie curățate de două ori pe an.

Află ce afecțiuni favorizează folosirea incorectă a aerului condiționat AICI.