Se prăbuşesc bursele în toată lumea. Analiştii avertizează că urmează o nouă criză

Marile pieţe financiare sunt în cădere liberă, iar numeroşi experţi avertizează că ar putea urma o nouă criză a sistemului bancar. Investitorii au pierdut, practic, tot ceea ce au câştigat în ultimii doi ani.

09 feb. 2016, 06:56
Se prăbuşesc bursele în toată lumea. Analiştii avertizează că urmează o nouă criză

Tendinţa de scădere pe pieţele financiare continuă, după ce luni a fost o zi neagră în toată lumea. Bursa de la Tokyo a scăzut marţi dimineaţă cu aproximativ 5 la sută. Este cel mai redus nivel din iunie 2013. Yenul s-a apreciat, ajungând la 115 dolari, cel mai ridicat nivel din 2014. Aprecierea yenului afectează competitivitatea exporturilor Japoniei.

Declinul acțiunilor companiilor energetice și al băncilor a provocat scăderea cu 2,9% a indicelui S&P/ASX 200 al Bursei din Australia. Indicele MSCI, care monitorizează piețele din întreaga lume, a scăzut cu 0,4%, iar față de nivelul de vârf din mai 2015 înregistrează un declin de 19%.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a ajuns luni la cel mai scăzut nivel din octombrie 2014, iar titlurile Deutsche Bank au înregistrat cel mai semnificativ declin, de 9,5%.

Datele dezamăgitoare din China au creat și mai multe incertitudini și au sporit aversiunea față de risc pe piețele bursiere și valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai mulți investitori au dubii că piețele financiare chineze se vor stabiliza curând. Ținând cont de volatilitatea piețelor financiare, cel mai bine este să rămâi pe margine și să-ți păstrezi lichiditățile”, a afirmat recent analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. în Manila.

Bursele din China sunt Taiwan închise toată săptămâna, iar cele din Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud, Malaysia şi Vietnam sunt închise marţi. De altfel, teama şi semnele tot mai evidente de recesiune economică globală domină conversaţiile dintre brokeri şi investitori. Acum cuvântul de ordine este: să protejăm ce se mai poate proteja.

Citeşte şi Bursa de la Chicago va fi cumpărată de un grup de investitori chinezi

Cel mai puternic afectaţi sunt marii creditori. Acţiunile marilor bănci europene s-au depreciat cu peste 17 la sută în ultimele 30 de zile. Investitorii sunt speriaţi după ce profiturile de anul trecut ale marilor companii au fost mult sub aşteptări. În paralel, preţul petrolului s-a diminuat cu 2,7 la sută şi a ajuns la aproximativ 33 de dolari barilul.