Se prelungesc restricţiile în Bucureşti. Prefectul Capitalei anunţă ce măsuri se aplică dacă se trece de incidenţă 6

Bucureştiul este în scenariul roşu, iar Comitetul Municipal pentru Situaţii de urgenţă, reunit la Prefectura Capitalei, a decis prelungirea restricţiilor actuale în Bucureşti. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că dacă rata de infectare trece de 6 cazuri la mia de locuitori, se vor închide şcolile. De asemenea, după ce rata de infectare a Capitalei a sărit brusc de la 4,8 la 5,33, prefectul a anunţat că se va întâlni cu specialiștii pentru a afla motivul focarelor.

21 mart. 2021, 10:40
Se prelungesc restricţiile în Bucureşti. Prefectul Capitalei anunţă ce măsuri se aplică dacă se trece de incidenţă 6

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, duminică, că nu se ia în calcul carantinarea Capitalei. Prefectul a spus că vor fi prelungite actualele restricţii, dar că se vor intensifica controalele.

De asemenea, după ce rata de infectare în Capitala a sărit brusc de la 4,85 la 5,33, prefectul Alin Stoica a anunţat că se va întâlni cu specialiștii din DSP şi INSP pentru a afla motivul focarelor şi ce propuneri au aceştia pentru limitarea răspândirii COVID-19.

 

În aceste condiţii, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, a decis ca începând cu data de 22.03.2021, ora 00:00 următoarele măsuri pentru o perioadă de 14 zile:
1. În unitățile de învățământ participarea la ore se desfășoară astfel:
A. Cu prezență fizică pentru:
– toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;
Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ a următoarelor activități:
simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
evaluările naționale;
orele remediale pentru toate clasele.

B. Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

2. Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent;

3. Se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități;

4. Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

5. Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;

6. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

7. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară;

8. Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in;

9. Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale;

10. Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice.

„În funcție de evoluția situației epidemiologice la nivelul Municipiului București se va putea institui orice altă măsură de siguranță cu avizul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și cu respectarea normelor legale în vigoare”, a mai anunţat Prefectura Capitalei.

Anterior şedinţei de la Prefectura Capitalei, Alin Stoica a anunţat că „vom prelungi masurile care sunt azi în vigoare, nu vor fi instituite altele noi, dar vom intensifica controale și vom monitoriza cu atenție situația. Suntem într-o situaţie destul de delicată. Suntem înconjuraţi de carantină, în judeţul Ilfov majoritatea localităţilor au intrat acolo. Judeţul Ilfov a cerut sprijinul Poliţie Capitalei pentru organizare filtrelor între Ilfov şi Bucureşti. Este o activitatea destul de intensă şi necesită forţe multe. Vom monitoriza şi indicele de infectare. Ştiţi foarte bine că deja este presiune foarte mare pe sistemul sanitar. S-au suplimentat paturile la ATI, însă este în continuare aflux mare de pacienţi şi dacă va fi cazul, noi suntem în constantă legătură cu autorităţile sanitare şi dacă ne vor semnala că trebuie să introducem şi alte măsuri, sigur că o vom face. (…) Nu avem acum alte măsuri de luat în calcul, dar în măsura în care ni se vor indica aceste măsuri ca fiind utile pentru menţinerea sub control a situaţiei, atunci le vom lua, dar aşteptăm autorităţile sanitare să o facă”, a declarat, duminică, prefectul Capitalei, Alin Stoica, făcând referire la cele 14 localităţi carantinate din Ilfov.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Bucureştiul trece de incideţă 6 cazuri COVID la mia de locuitori, prefectul Capitalei a spus că prima măsură va fi aceea de a închide şcolile.

„Prima măsură pe ordinul comun al ministerului Educaţiei şi Sănătăţii este că nu se vor mai face cursuri cu copiii, dar, cum am văzut şi în alte localităţi, în momentul în care se trece de, regula este că autorităţile sanitare propun măsura carantinării”, a precizat prefectul Capitalei.

Legat de scenariile privind carantinarea Bucureştiului vehiculate în ultimele ore, prefectul Capitalei a spus că „Ministerul Sanatatii nu e direct în Comitet, ci DSP, iar DSP Bucureşti a propus menținerea măsurilor actuale”.

Întrebat dacă se ia în calcul revenirea la declaraţii pe proprie răspundere în weekend sau închiderea circulaţiei mai devreme de ora 22,00 în cazul în care situaţia se va agrava, el a răspuns: „V-am spus, aceste măsuri sunt gândite la nivelul specialiştilor. Dacă ei ne recomandă sigur că vom lua măsuri, bineînţeles”.

Alin Stoica a mai explicat că nu se poate lua în discuţie carantinarea Bucureştiului pe sectoare pentru că „nu este o masura eficientă, nu poti sa carntinezi pe bucatele Capitală. Este imposibil nu cred ca se poate”.

Surse citate de România TV au precizat că autorităţile au declarat şi despre alte posibile restricţii pentru bucureşteni, în cazul în care rata de infectare nu scade. Autoritățile au pe masă două scenarii cu care vor merge la ședințele organizate de Prefectura Capitalei

Unul dintre scenarii prevede carantinare zonală, dar obligatoriu vom ieși din locuință doar pe baza declarației pe propriei răspundere. În acest scenariu, mall-urile și sălile de fitness ar rămâne deschise de luni până vineri.

Al doilea scenariu presupune carantinarea totală în weekend, închiderea mall-urilor, închiderea sălilor de fitness, ieșire doar pe baza declarației pe proprie răspundere. Acest lucru înseamnă că putem circula în caz de urgenţă medicală, la job, putem circula pentru îngrijirea persoanelor vârstnice sau pentru achiziționarea alimentelor strict esenţiale. Scenariul mai prevede interzicerea părăsirii localităţii, dar și interzicerea circulaţiei pe timp de noapte între orele 18.00 și 05.00.

Citeşte şi: Aproape trei milioane de oameni au murit din cauza infecţiei cu COVID. Clasamentul roşu al ţărilor cu cele mai multe victime

Pe 7 martie, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis, printre altele, interzicerea activităţii restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, având în vedere incidenţa de COVID-19 de peste 3 la mia de locuitori în Capitală. De asemenea, CMBSU a hotărât că preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi până la jumătate dintre elevii claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi ai celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal merg la cursuri.