Se prelungeşte starea de alertă în România. Până la ce oră vor fi deschise restaurantele

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) propune prelungirea stării de alertă şi menţinerea mai multor măsuri adoptate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum programul restaurantelor. Accesul este permis doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală, sau care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR.

03 feb. 2022, 12:27
Se prelungeşte starea de alertă în România. Până la ce oră vor fi deschise restaurantele

Se prelungeşte starea de alertă în România. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) propune prelungirea stării de alertă, începând din 7 februarie, şi menţinerea mai multor măsuri adoptate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Se prelungeşte starea de alertă în România

„Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.02.2022”, se arată în Hotărârea CNSU nr 7.

Citeşte şi Citeşte şi Ce restricţii anti-COVID rămân în vigoare în România în februarie. Unde va fi obligatorie masca de protecţie

Astfel, mai multe dintre măsurile de prevenire şi control a infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2 adoptate deja sunt menţinute. În continuare, restaurantele vor fi deschise în intervalul 5:00-22:00, la o capacitate de 50% acolo unde incidența este mai mică sau
egală cu 3/1.000 de locuitori și 30% unde incidența este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Doar persoanele vaccinate sau cu test PCR negativ vor avea voie să meargă la restaurant.

„Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARSCoV-2”, se arată în hotărârea CNSU.

De asemenea, se propune ca accesul la magazinele alimentare din centrele comerciale să fie permis tuturor persoanelor, dacă sunt stabilite culoare speciale şi este limitat numărul coşurilor de cumpărături.

”Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces.”, se arată în decizia CNSU.

HCNSU nr 7 prelungire alerta

Citeşte şi Stare de alertă prelungită, dar CNSU relaxează restricţiile în România: Fără certificat verde la mall DOCUMENT