SE REDUCE TVA la 9% la canalizare, energie termică, lumină, gaz şi salubrizare - PROIECT

Publicat: Marţi, 13 Septembrie 2016 18:56 // Actualizat: Marţi, 13 Septembrie 2016 18:56 // Sursa: romaniatv.net

O cotă redusă la 9% a TVA va fi aplicabilă pentru serviciile de canalizare, livrarea de energie termică, electricitate, gaze naturale și pentru serviciul public de salubrizare a localităților, au decis, marți, senatorii printr-un proiect de lege. Inițiativa, care va trebui aprobată și de către deputați pentru a fi aplicată, generalizează totodată cota de impozit de 3% pentru veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate și scutește de impozit bazele sportive publice.

Proiectul de lege a fost adoptat în pofida opoziției Guvernului, care a transmis că nu susține aceste modificări aduse Codului Fiscal.

Executivul a arătat că reducerea la 9% a cotei TVA aplicabile pentru serviciile de canalizare, livrarea de energie termică, de electricitate, de gaze naturale, serviciul public de salubrizare a localităților este permisă de acquis-ul comunitar în materie, fiind însă necesară, în prealabil, consultarea Comitetului de TVA al Uniunii Europene.

Senatorii au argumentat, în expunerea de motive a proiectului, că măsura va conduce la reducerea valorii facturilor legate de cheltuielile cu utilitățile și la achitarea la timp a facturilor, precum și la prevenirea acumulării de datorii pe lanțul furnizorilor. În schimb, Guvernul arată că această reducere va conduce la un impact negativ asupra încasărilor bugetare estimat la 1,1 miliarde de lei anul viitor.

Proiectul de lege majorarează totodată plafonul cheltuielilor de sponsorizare, mecenat, precum și pentru acordarea de burse private, de la 5% la 10% din baza de calcul.

O altă prevedere acordă dreptul contribuabililor de a dispune asupra unor sume reprezentând până la 4%, față de doar 2%, din impozitul stabilit pentru susținerea fumizorilor privați de servicii sociale, inclusiv unități culte sau persoane fizice. Detalii, pe profit.ro. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
canalizare energie termică gaz lumină salubrizare tva 9%
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 13 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H