Statul îşi trage 100 de milioane de euro din profitul Romgaz. FP, al doilea câştigător

AGA Romgaz va vota pentru acordarea unui dividend de 85% din profitul de anul trecut. Statul nu mai apelează precum anul trecut la artificiul donaţiei ci merge pe varianta dividendului. O asemenea decizie diminuează drastic bugetul de investiţii al companiei

29 feb. 2012, 15:06
Statul îşi trage 100 de milioane de euro din profitul Romgaz. FP, al doilea câştigător

Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz, cea mai profitabilă companie a statului în 2011, va vota pentru acordarea de dividende în proporţie de 85% din profitul aferent anului trecut, au declarat surse guvernamentale. Beneficiul net al Romgaz a fost de circa 180 milioane de euro iar statul are 85% din acţiuni ceea ce înseamnă că urmează să primească 110 milioane de euro după plata impozitului de 16% pe dividende. Celălalt acţionar al Romgaz, Fondul Proprietatea, ar urma să primească 18,7 de milioane de euro net după ce achită, la rândul său, impozitul pe dividende.

Potrivit surselor, Romgaz nu-şi va mai putea realiza bugetul de investiţii pentru acest an dacă aproape tot profitul va fi luat de stat prin dividende. „Aveau bugetate investiţii de 800 de milioane de lei, în mare parte pentru deschidere de noi sonde. Odată ce 85% din profit se va duce pe dividende, bugetul de investiţii se va reduce până la 550 – 560 de milioane de lei. Adică nu se mai deschid 15 sonde noi, se mai deschid doar şase, iar asta nu compensează declinul natural al zăcămintelor. O asemenea decizie are efecte nefavorabile pe termen lung pentru toată România”, spun sursele citate.

Anul trecut, statul a luat 400 de milioane de lei din profitul Romgaz după ce s-a impus conducerii companiei să facă o donaţie către buget. Fondul Proprietatea nu a beneficiat, astfel,  de niciun ban din dividende aşa că a atacat în justiţie această decizie. Fondul a pierdut procesul în primă instanţă, însă a făcut apel. În acest moment apelul se judecă.

Pentru a nu risca un nou proces cu FP, statul a decis să beneficieze de profitul Romgaz prin intermediul dividendului.

Romgaz este cel mai mare producător de gaz al ţării şi cea mai profitabilă companie de stat. În 2011, porivit datelor financiare preliminare, compania a realizat un profit de 179 de milioane de euro la o cifră de afaceri de 955 milioane de euro. Statul urmează să vândă în acest an 15% din acţiunile companiei pe Bursă.